fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Najstarije drvo na svetu ima 5.000 godina, zove se Metuzalem, ali tačna lokacija se čuva u strogoj tajnosti

Drvo

Na prvi pogled, najstarije drvo na svetu više liči na mrtvo nego na živo drvo. Nakon što je preživeo oko 5.000 godina, Metuzalem se i dalje drži. Reč je o čekinjastom boru koji se nalazi u u drevnoj šumi s ovom vrstom borova u istočnoj Kaliforniji. Drugi drevni borovi nalaze se u Nacionalnom parku “Veliki basen” u istočnoj Nevadi (jedan od najpotcenjenijih američkih nacionalnih parkova).

Skrivena lokacija

Veruje se da je Metuzalem star oko 4.855 godina i nalazi se visoko u Belim planinama okruga Injo u istočnoj Kaliforniji. Ime je dobio po Metuzalemu iz Biblije, za koga se tvrdilo da je živeo 969 godina, što je najduže od svih u Bibliji. Metuzalem se nalazi na oko 3.000 metara nadmorske vidine, međutim, ako neko razmišlja o poseti, postaće kratkih rukava. Naime, američka šumarska služba ne otkriva tačnu lokaciju Metuzalema da bi ga zaštitila. Ali posetiocima je dozvoljeno da posete šumu.

Drevna borova šuma uglavnom je otvorena od sredine maja do kraja novembra.

Tajna dugovečnosti

Za ovu podvrstu borova tvrdi da su najstarija poznata živa drveća na zemlji. Oni imaju brojne trikove koji im pomažu da prežive i dostignu velike godine. Jedna od njihovih tehnika je to što se uvrću na velikim visinama.

Zbog niskih temperatura, suvog tla, snažnih vetrova i kratke sezone rasta, stabla rastu prilično sporo. Otporni su na gljive, trulež, eroziju i insekte, a kako žive u teškim uslovima, nedostatak vegetacije znači da su retko pogođeni šumskim požarima.

Tagovi:
Pročitajte još: