Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najstariji gorila na svetu napunio 67 godina: Evo šta je dobio ovim povodom, a priča o dolasku u zoološki vrt je neverovatna

Gorila

Ženka gorile u Berlinskom zoološkom vrtu, za koju se veruje da je najstariji gorila na svetu, slavi svoj 67. rođendan.

Fatou, koja je rođena u divljini i živi u Berlinskom zoološkom vrtu od 1959. godine, od čuvara zoološkog vrta u petak je dobila korpu s poslasticama od grančica, zelene salate, grožđa, banana i malo dinje.

Međutim, prema navodima zoološkog vrta, nije dobila puno voća jer čuvari pažljivo paze na njenu ishranu. U poodmakloj dobi, Fatou treba davati vrlo meku hranu koju može dobro da sažvaće, čak i bez zuba.

Gorile obično žive do 35 godina u divljini i do 50 godina kada ljudi brinu o njima, prema podacima zoološkog vrta.

Ne zna se tačno kad je Fatou rođena.

– Nakon što je pijani mornar upotrebio malog gorilu kao sredstvo plaćanja u pabu u Marseju u Francuskoj, ona je konačno došla u Berlinski zoološki vrt obilaznim putem – kažu iz vrta.

Kad je 1959. stigla u Berlin, čuvari zoološkog vrta procenili su njenu dob na dve godine. Već dugi niz godina zoološki vrt slavi njen rođendan 13. aprila. Fatou živi u sopstvenom staništu za gorile i nije deo grupe, što je deo napora zoološkog vrta da je zaštite od previše uzbuđenja.

– Može uspostaviti kontakt s pet drugih životinja u bilo kojem trenutku, ali se povlači i drži podalje – rekao je čovek za odnose sa javnošću ovog zoološkog vrta.

Gorile su najteža i najveća vrsta majmuna. U divljini se smatraju ugroženima, prenosi Index.hr.

Tagovi:
Pročitajte još: