Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Najtraženiji pojmovi na Google-u poslednjih 25 godina: Za svaku godinu postojanja izdvojeno pet najčešćih iz pretrage

Google

Pre dva dana, tačnije 3. septembra Google je napunio 25 godina. Za to vreme, desilo se mnogo promena na internetu, a jedna od njih je da je ovaj servis postao najpopularniji pretraživač interneta.

Kao što verovatno znate, Google su krajem devedesetih godina prošlog veka pokrenuli Larry Page i Sergey Brin, kao istraživački projekat na Stanford univerzitetu. Oni su razvili algoritam koji je rangirao sajtove na osnovu broja dolaznih linkova sa drugih sajtova, koji su nazvali PageRank. Ovaj algoritam se pokazao kao mnogo efektivniji od tadašnjih postojećih algoritama i to je bila „odskočna daska“ popularnosti Google-a.

Danas Google drži oko 92 odsto tržišta pretrage, a najveći suparnik mu je Bing, koji se koristi u samo tri odsto slučajeva, dok je na trećem mestu Yahoo sa tek nešto više od jednog odsto tržišnog udela.

Ime je dobio izvođenjem iz matematičkog izraza „googol“ koji označava broj 1, praćen sa 100 nula. Želja osnivača bila je da ukažu kako je Google sposoban da organizuje ogromnu količinu informacija.

Od 2006. godine, Oxford Dictionary dodao je reč „google“ kao izraz koji označava pretragu informacija na Internetu.

Iste godine, Google je lansirao Google Trends, obline platformu koja je sumirala najpopularnije upite za pretragu. Na kraju svake godine, Google objavljuje „Year in Search“, listu najpretraženijih pojmova.

Povodom jubileja, četvrt veka postojanja Google-a, Al Jazeera je prikazala po pet najčešćih globalnih upita u periodu od osnivanja ove mašine za pretragu, pa sve do kraja 2022. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: