Najukusniji recept za ajvar pravo iz bakine kuhinje, prste da poližete!

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i sl, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, začinskim biljem…

Ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje – morate pažljivo čistiti, peći, mleti, dugotrajno mešati dok se ajvar “krčka”…

Potrebno je:

5 l vode
15 kG. paprike
5 kg plavog patlidžana
250 – 300 gr soli
4 kašike esenceije
1/2 l ulja
biber u zrnu
lovorov list


Priprema:

Ajvar

Ajvar, Foto: Bakina kuhinja

Papriku dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5 l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu . Kad provri ubaciti papriku pa kad provri promešati i pustiti još minut da vri odmah vaditi u vanglu i pokriti.

Plavi patlidžan oljuštitiiseći na četvrtine i njega obariti u ustoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati najbolje celu noć.

Ajvar

Ajvar, Foto: Bakina kuhinja

Papriku mleti na mašini za meso najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje istresti mlevenu papriku i mešati i pržiti oko 2.5-3 sata. 

Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača. 

Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti i može se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u reni 90 min. na 90 stepeni C da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom.

Preuzeto: alo.rs