fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

NALED uveliko priprema platformu e-Agrar – odobravanje subvencija “na klik”

Kako prenosi portal AgroFin.rs, otvaranjem naloga na portalu Uprave za agrarna plaćanja nosiocima gazdinstva pružiće se mogućnost da dostave sve potrebne podatke za registraciju.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) poslednjih godina inicirala je brojne promena u mnogim oblastima, a posebno u poljoprivredi. Među pokrenutim inicijativama NALED-a značajnim za agrar, između ostalog, spada donošenje Zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi. Vidljivi su i pomaci u reformi katastra i e-šaltera za upis imovine. Stručni saradnici u NALED-u trenutno rade na razvijanju platforme e-Agrar I digitalizaciju poljoprivrednih gazdinstava…

Cilj platforme e-Agrar je da se olakša komplikovana adminstrativna procedura registracije oko 430.000 poljoprivrednih domaćinstva koji su trenutno upisani u registar od kojih je 370.000 aktivno.

– Sve do sad urađene analize pokazuju da su poljoprivredna gazdinstva veoma opterećena procedurom registracije. U obavezi su da dostave 89 podataka na više od deset različitih dokumenata od kojih je 60 odsto nepotrebno, s obzirom na činjenicu da se više puta ponavljaju ili već postoje u bazama drugih institucija. Zaposleni u Upravi za agrarna plaćanja sve podatke proveravaju ručno zbog čega se nepotrebno gubi mnogo vremena što je jedan od osnovnih razloga za kašnjenje isplate subvencija – kaže Tisa Čušević, šef za oblast poljoprivrede u NALED-u.

Platforma e-Agrar osmišljena je tako da predviđa softversko rešenje koje bi, umesto dostavljanja potrebne dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, nosilac gazdinstva imao otvoren nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja. To znači da mu se pruža mogućnost da sam ili uz pomoć neke agencije unosi podatke o sebi, članovima porodice, parcelama koje obrađuje, navede broj i vrstu životinja koje gaji… Zaposleni u Upravi za agrarna plaćanja ispravnost navedenih podataka kontrolisali bi uvidom u baze podataka iz katastra, MUP-a, Agencije za privredne registre, Uprave za veterinu…. Isto tako nosilac gazdinstva bi, na svom nalogu preko portala, podnosio zahteve za subvencije, a rešenja bi mu bila poslata elektonskim poštom.

U NALED-u su, analizirajući sve potrebne stavke oko registracije, izračunali da će digitalizacija poljoprivrednih gazdinstava znatno smanjiti vreme oko upisa u registar kao i ukupne troškove. Sa 280 na 75 minuta bi se u Upravi za agrarna plaćanja smanjilo vreme prolaska upisa svakog domaćinstva, a eleminisanjem nepotrebne papirologije, troškovi poljoprivrednika pali bi sa 133 na 19 miliona dinara!

Probna primena platforme e-grar trebalo bi da krene već u toku naredne godine, a plan je da se od 1. januara 2022. godine sva poljoprivredna gazdinstva direktno registruju otvaranjem naloga kod Uprave za agrarna plaćanja.

PODRŠKA MINISTARSTVA PLJOPRIVREDE

Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti je podržalo projekat e-Agrar. Već je i dalo doprinos razvijanju platforme e-Agrar tako što je

od prošle godine ukinulo obaveznu godišnju obnovu registarcije, osim u slučaju promene podataka kao i statusa nisioca gazdinstva.

B. K.

Preuzeto: AgroFin.rs

Tagovi:
Pročitajte još: