fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Napadač iz Pariza na listi radikalnih islamskih ekstremista: Bio u zatvoru, a ustanovljeni mu i psihijatrijski poremećaji

Policija Pariz

Francuska policija uhapsila je radikalnog 25-godišnjeg islamistu koji je sinoć u Parizu ubio nemačkog turistu, a ranio još dve osobe.

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio jer bio zabrinut “zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama”, uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

On je naglasio da je napadač tokom hapšenja uzvikivao “Alahu Akbar” (Bog je veliki).

– Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi – rekao je Darmanin tokom konferencije za novinare.

Islamski ekstremista već hapšen

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma potvrdilo je da je otvorilo istragu o ovom napadu u kojem je islamski ekstremista nožem jurio nekoliko nemačkih turista, ubio muškarca, a potom čekićem ranio još dve osobe.

Policija je imala njegovo ime na popisu radikalnih islamista, navodi se.

Napadač je proveo četiri godine u zatvoru i da je pušten na slobodu 2020. godine, nakon čega je bio pod nadzorom i na psihijatrijskom lečenju.

Kako piše Le Monde, rođen je u Francuskoj 1997. od roditelja Iranaca, s kojima živi u Esoneu.

Domaća obaveštajna služba (DGSI) ga je uhapsila 2016. zbog planiranja napada u La Defenseu.

Osuđen je na pet godina zatvora, od toga godinu dana uslovno, a nakon odsluženja kazne pušten je 2020. godine. Bio je stavljen pod sudski nadzor.

Bio je sklon radikalnom islamizmu i imao je psihijatrijske poremećaje zbog kojih je bio je podvrgnut psihijatrijskom lečenju tokom celog pritvora i nakon puštanja na slobodu.


Oglašavao se na mrežama

– Prvi meseci bili su ohrabrujući, činilo se da se “odvojio od religije” nakon što je pušten – rekao je izvor iz sigurnosnih krugova agenciji France-Presse. Ali ovaj čovek s “vrlo nestabilnom” ličnošću ponovno izaziva zabrinutost od proleća-leta 2022, prema ovom izvoru.

Takođe je primećena njegova “značajna digitalna aktivnost”. Neposredno pre njegovog napada, na društvenim mrežama objavljen je video koji opravdava njegov čin. Napadač posebno spominje “vladu ili ubistvo nevinih muslimana”, navodi sigurnosni izvor.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao reku Senu ka desnoj obali, gde je čekićem napao i povredio dve osobe.

Među povređenima je i engleski turista, udaren čekićem u oko, a druga osoba je takođe povređena tokom napada, ali je samo doživela stanje šoka, naveli su zvaničnici.

Policija ga je zaustavila i neutralisala ga sa dva elektro-šoka, rekao je ministar Dermanin i pohvalio policajce na brzoj reakciji.

Tagovi:
Pročitajte još: