Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Narodna biblioteka „Miodrag Borisavljević“ – jedna od najbolje opremljenih biblioteka u Srbiji

Narodna biblioteka „Miodrag Borisavljević“ – jedna od najbolje opremljenih biblioteka u Srbiji

Narodna biblioteka „Miodrag Borisavljević“ iz Apatina smeštena je u samom centru grada, kraj Kulturnog centra Apatin. Osnovana 1949. godine, svoj današnji naziv duguje proslavljenom srpskom piscu, Miodragu Borisavljeviću. U njoj se čuva gotovo 105.000 različitih književnih dela, na brojnim svetskim jezicima, i svojim opusom svrstava se među najopremljenije biblioteke u čitavoj Srbiji. Fond biblioteke je, takođe, obogaćen mogućnošću pristupa Akademskoj mreži Srbije, a pomoću najsavremenije opreme, svim članovima biblioteke je dostupan širok opus inostranih i domaćih naučnih časopisa, elektronskih knjiga i slično.

Ono što ovu biblioteku posebno izdvaja jeste to što ona nosi ime čoveka koji je proslavio Apatin u svetu književnosti. Borisavljević je bio majstor pisanja o lovu i ribolovu, a u skladu sa time mnogo je pisao o Apatinu, dunavskim alasima i slično. Osim toga, proslavio se ratnom prozom, budući da je bio jedan od preživelih u Albanskoj golgoti, bio je i borac na Solunskom frontu, a sa kompletnom porodicom bio je aktivan učesnik Drugog svetskog rata. Dugo godina nakon rata, proveo je upravo u Apatinu, baveći se ribolovom na Dunavu, a ujedno je bio i direktor Ribarske centrale.

Narodna biblioteka je 2023. godine obeležila i 130 godišnjicu od rođenja ovog velikana. Programom „Omaž Miodragu Borisavljeviću“ ova ustanova pronašla je način da mu se zahvali za sve što je učinio za Apatin. Ovom programu su prisustvovali i njegovi potomci, unuci i praunuk, a književno veče svečano je otvorila nekadašnja direktorka Narodne biblioteke, Branka Vein. Prikazan je i dokumentarni film o ovom srpskom književniku, pod imenom „Između dva sveta“, koji govori o njegovoj živopisnoj biografiji, ali i teškim godinama koje je proveo u ratu i posle rata.

Veliki odziv Apatinaca na „Omaž Miodragu Borisavljeviću“ govori o tome koliko Apatinci drže do ljudi koji su se u istoriju upisali kao čuvari lepe reči, književnosti, istorije, a posebno onih koji su pisali i govorili o Apatinu i njegovim prirodnim lepotama i sjajnim ljudima koji ga naseljavaju. Svi koji su se odazvali ovom programu, dobili su, od Narodne biblioteke, vredan poklon – po jedno Borisavljevićevo delo.

Osim ovakvih programa, Narodna biblioteka organizuje brojne promocije, programe, kako za decu, tako i za odrasle, a svoj fond svakodnevno obogaćuje novim naslovima. Neretko biva domaćin najvećim piscima današnjice sa ovih prostora, i to čini sa neverovatnom posvećenošću. U okviru biblioteke deluju odeljenje za odrasle, za decu i naučno odeljenje, a kao isturena odeljenja deluju Spomen biblioteka u Prigrevici, kao i Narodne biblioteke u Sonti, Kupusini i Svilojevu.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE APATIN. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: