Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

NASA: Šta ako Kinezi naprave bazu na Mesecu?

Zemlja

Najviši zvaničnik NASA, bivši astronaut i senator Floride Bil Nelson upozorio je da bi Sjedinjene Države „trebalo da pripaze“ na Kinu koja bi, koristeći izgovor za naučna istraživanja, mogla da napravi bazu na Mesecu.

„Zato bi trebalo da se pobrinemo da ne dođu prvi do nekih od oblasti sa najbogatijim resursima“, objasnio je šef NASA.

Onda bi, rekao je Nelson, a preneo Politiko, Kinezi mogli reći: „Sklonite se odavde, mi smo tu i ovo je naša teritorija“.

Nelson se nada da će Amerikanci stići na Mesec pre Kineza, ali je naglasio da je datum kineskog sletanja „sve bliže“. Dodao je da su Sjedinjene Države u svemirskoj trci sa Kinom.

Nelson je ukazao na situaciju u Južnom kineskom moru. Gde je kineska vojska uspostavila baze na spornim teritorijama i upozorio da se isto može dogoditi i sa teritorijom na Mesecu.

U decembru prošle godine Kinezi su objavili da će njihovi astronauti sleteti na Mesec do 2030. godine. Da će u narednoj deceniji biti uspostavljena međunarodna stanica za istraživanje Meseca predvođena Kinom.

NASA je, u međuvremenu, nedavno završila misiju Artemis I za snimanje površine Meseca. Buduće misije planirane su za neke druge aktivnosti na Mesecu. Amerikanci su fokusirani i na Mars.

Ipak, zabrinuti su zbog kineskog prodora u svemir.

Peking je odbacio američka tumačenja motiva koji stoje iza kineskih svemirskih aktivnosti.

„Svemir nije bokserski ring“, rekao je za Politiko Liu Penđu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

Tagovi:
Pročitajte još: