Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nastavlja se subvencionisanje projekata unapređenja energetske efikasnosti u opštini Kula

pvc

U toku protekle godine, opština Kula učestvovala je u pilot projektu za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Tom prilikom, sa značajnim sredstvima u iznosu od 6.000.000 dinara, građanima su podeljena 84 ugovora, od toga 29 domaćinstava je dobilo subvencije za nove kotlove na gas, a 55 domaćinstava novu PVC stolariju. Veći deo projekta je bio završen u predviđenom roku do kraja decembra 2021. godine.

O projektu za tekuću godinu više navodi Suzana Musić, energetski menadžer u opštinskoj upravi.

– U februaru je raspisan novi Javni poziv za subvencije za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i ovom prilikom je izdvojeno 12.000.000 dinara. Novosti u ovom Javnom pozivu su da, uz prošlogodišnje subvencije za stolariju i zamenu kotlova, imamo i meru izrade fasade, kao i za solarne panele. Komisija za energetsku sanaciju je izradila Pravilnik o radu, koji je u Ministarstvu na dobijanju saglasnosti. Nakon usvojenog Pravilnika biće raspisan Javni poziv za privredne subjekte i javni poziv za građane koji će biti raspisani krajem aprila. Uslovi konkursa i sva potrebna dokumentacija koju dostavljaju firme i građani biće objavljeni na sajtu naše opštine, kao i u medijima tj. novinama i lokalnoj televiziji.

Takođe, u toku je Javni poziv za zamenu individualnih ložišta koje sprovodi MZŽS. Za ove namene je izdvojeno 5.000.000 dinara za subvencije za kotlove na prirodan gas i biomasu. Ovaj konkurs se godinama sprovodi u opštinama u Srbiji, u Užicu, Novom Pazaru, Čačku, Kosjeriću pod sloganom „Topla kuća i čista pluća“, tako da se i kulska opština pridružila ovoj kampanji. Pravilnik o radu i javni poziv za građane je poslat u MZŽS na saglasnost.

Od istog Ministarstva dobijena su značajna sredstva za rekonstrukciju kotlarnice Doma kulture u Ruskom Krsturu. Stari dotrajali kotao na ugalj biće zamenjen novim kotlom na gas. Samim tim značajno će se smanjiti zagađenje vazduha u centru naseljenog mesta, odnosno smanjenje emisije ugljen dioksida.

– U sklopu smanjenja zagađenja vazduha i emisije ugljen-dioksida moram pomenuti i projekat JPP, gde će u 10 škola i javnih ustanova na teritoriji naše opštine, dotrajali kotlovi na mazut i ugalj iz sedamdesetih i osamdesetih godina, biti zamenjeni novim energetski efikasnijim kotlovima na gas pre početka nove grejne sezone. Samim tim će se smanjiti zagađenje vazduha oko škola i u celom mestu – ističe Musić.

Treba pomenuti projekat rekonstrukcije kotlarnice na mazut u OŠ „Petefi brigade“ u Kuli i zamena novim fasadnim gasnim kotlom. Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smo dobili 10.000.000 za zamenu dotrajalih starih svetiljki na unutrašnjem osvetljenju novom LED rasvetom, što znači da će zameniti 1056 svetiljki (stare fluo cevi) novim LED panelima.

Opština Kula u poslednjih nekoliko godina posebno obraća pažnju na zaštitu životne sredine i zdravlje sugrađana, tako što odvaja sredstva iz budžeta i učestvuje u konkursima ministarstvima. Samim tim doprinosi se da Kula bude ekološki čistija, zdravlja i zelenija, uz smanjenje emisije CO2 i efekata staklene bašte.

Suzana Musić apeluje na građane da učestvuju na konkursima koji će biti raspisani u narednom periodu za subvencije, da bi njihova domaćinstva bila energetski efikasnija i da bi ostvarili uštedu za energente, a samim tim smanjićemo zagađenje okoline.

Tagovi:
Pročitajte još: