Naučnici apeluju: Moramo da zaštitimo majmune od korona virusa, evo i zašto

Postoji četiri vrste čovekolikih majmuna. Ako ih pogodi virus koji se trenutno širi, ovi majmuni mogu da postanu ugrožena vrsta.

Eksperti za očuvanje životne sredine apeluju, da treba da se preduzmu hitne mere kako bi od korona virusa zaštitili najbliže rođake ljudske vrste, čovekolike majmune.

– Potrebno je da se uvedu nove mere koje će smanjiti rizik da divlje gorile, šimpanze i orangutani obole od virusa – upozoravaju naučnici.

Gubitak habitata i lov predstavljaju velike pretnje za opstanak čovekolikih majmuna, ali su i virusi takođe pretnja. Infektivna bolest sada spada u prve tri pretnje po neke grupe čovekolikih majmuna – prenosi BBC.

– Ne znamo kakav efekat virus ima na njih i to znači da moramo da uvedemo mere predostrožnosti, kako bi smanjili rizik obolevanja od virusa. To znači obustavljanje turizma, što se u nekoliko država već dešava. Smanjivanje količine istraživanja, potencijalno zaustavljanje infrastrukture i projekata u habitatima čovekolikih majmuna, koji ljude dovode u blizak kontakt sa majmunima, što za njih predstavlja potencijalnu pretnju – istakao je profesor Serž Vič.

Dok mnogi virusi, bakterije i paraziti cirkulišu u čovekolikim majmunima bez da im nanose štetu, neki su poznati po tome što uzrokuju razvoj bolesti. Prethodna istraživanja su pokazala da  šimpanze mogu da dobiju prehladu i da je preleže, dok je Ebola virus ubio hiljade šimpanzi i gorila u Africi.

Profesor Vič je, u sada već izbrisanoj proceni, rekao da svi projektanti moraju da procene koliki rizik postoji, ako se nastave projekti vezani za čovekolike majmune i njihove habitate nastave.

– Za vrste koje su manje brojne, poput Tapanuli orangutana, širenje virusa bi potencijalno moglo da ih dovede do istrebljenja – objasnio je Vič.

Tapanuli orangutan je vrsta orangutana koja se nalazi samo na jednom delu ostrva Sumatra, u Indoneziji. U divljini ostalo je svega 800 jedinki Tapanuli orangutana. Vič je jedan od naučnika koji su 2017. godine, potvrdili da je ta vrsta pred izumiranjem.

Trenutno na planeti postoji četiri vrste čovekolikih majmuna: Gorile (Afrika), Bonobo šimpanze (Afrika), orangutani (Azija), šimpanze (Afrika).

Preuzeto: telegraf.rs