fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Naučnici objasnili zašto kijamo tri puta zaredom

Kijanje

U jeku smo sezone respiratornih infekcija i čini se da svaki drugi čovek koga sretnemo drži maramicu ili kija, kija, kija – triput. Zašto neko uopšte kija i zašto kija triput?

Najčešće kijamo zato što nam je nos pun stranih čestica, a kijanje jeste najbolji način da ih izbacimo napolje. A ono što mnogi primete prilikom kijanja jeste da u najvećem broju situacija ne može moraju da urade tri ponavljanja, mada, nekad bude i manje.

– Kada neko kine tri puta, prvi put služi da ova strana tela „otkači“ sa unutrašnjih zidova nosa, drugi put ih pomera ka nozdrvama, a trećim ih izbacujemo iz nosa – objašnjava dr Džordan Džozefson iz bolnice Lenoks Hil u Njujorku.

Postoje brojni razlozi koji mogu da dovedu do kijanja. Viralne infekcije respiratornih puteva, poput uobičajene prehlade, mogu da iritiraju unutrašnje membrane u nosu. Isto može da uradi i hladan vazduh, kao i brojni alergeni kao što je polen, prašina ili buđ.

Ali ovo nisu jedine stvari koje su povezane sa kijanjem. Pojedine osobe kijaju kada izađu napolje na sunce – u pitanju je stanje poznato kao „fotički refleks kijanja“ i ono pogađa između 10 i 35 odsto populacije sudeći po pojedinim istraživanjima.

Bez obzira na razlog kijanja, postarajte se da uvek pokrijete nos i usta kako biste sprečili širenje bacila.

Tagovi:
Pročitajte još: