Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Naučnici razvili video-igru koja dijagnostikuje, prati i leči depresiju

Virtalni svet

Iako su video-igre uglavnom na udaru kritike, u smislu da nanose štetu mladim ljudima, konačno se pojavila jedna za koju ovo ne bismo mogli da kažemo. Razvili su je naučnici i ima cilj da dijagnostikuje, prati i leči depresiju.

Platforma na kojoj se nalaze igrice zove se Thymia i bavi se mentalnim zdravljem. Naučnici koji su razvili ove video-igre smatraju da se mentalno zdravlje može jednako meriti kao i fizičke bolesti.

Naučnici smatraju da je trenutni zdravstveni sistem pogrešan na mnogo načina. Najpre jer lekari opšte prakse nemaju dovoljno vremena koje je potrebno izdvojiti za pacijenta. Zatim, postojeći sistemi szasnivaju se na subjektivnim upitnicima koji su pristrasni i koji ne mogu da pruže uvid u realno stanje. Thymia je prvi sistem koji nudi objektivnost i koristi se određenim vrstama podataka čiji je cilj da se stvori tačan model depresije.

Program traži od pacijenata da igraju jednostavne video-igre, sa neuropsihološkom podlogom kako bi se izmerili depresivni signali. U toku igranja softver analizira pacijentov glas, pogled oka, način ponašanja, vreme reakcije, memoriju i greške. Kroz ove podatke postavlja se dijagnoza.

Aplikacija je testirana na oko 2.000 pacijenata u Londonu, a klinička ispitivanja su počela krajem prošle godine. Zasada se još uvek ne može tvrditi da igrica može u potpunosti da izleči pacijenta, ali se pokazalo da ima mogućnost precizne dijagnoze.

Jedan deo stručne javnosti smatra da je ovakav vid lečenja pogrešan, jer je čoveku koji je u depresiji potreban drugi čovek. Ljudi koji su u depresiji moraju da budu deo zajednice i da imaju podršku.

Video-igre, sa druge strane, mogu da budu deo zajednice – samo se postavlja pitanje kakve zajednice. Da li virtuelni svet zaista može da odgovori na naše potrebe?

Preuzeto: 24sedam

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: