Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ne nadajte se Samsung naprednim čipovima u novim telefonima

Samsung

Uprkos naprednom proizvodnom procesu, deluje da je Samsung i ove godine podbacio u proizvodnji vodećih čipova.

Naime, iako je južnokorejski gigant počeo proizvodnju na proizvodnom procesu od 3 nm još sredinom prošle godine, i koristi napredniju GAA tehnologiju – na koju TSMC tek treba da pređe u budućnosti – stopa prinosa je u početku bila užasno niska. Kako su verovali ljudi bliski planovima kompanije Samsung, samo 10-20% čipova na jednom vaferu je bilo funkcionalno. Samsung je svoju uspešnost navodno povećao udruživanjem sa američkom kompanijom Silicon Frontline Technology, ali brojke još uvek nisu poznate.

Kako se verovalo da će kompanija Qualcomm podeliti proizvodnju vodećeg Snapdragon 8 Gen 3 čipseta između ova dva proizvođača, najnovije TSMC brojke stope prinosa dovode u pitanje ulogu kompanije Samsung u budućoj proizvodnji, jer se procesori naručuju po vaferu, a ne po uspešnim jedinicama. Ovo zauzvrat znači veće troškove proizvodnje u slučaju lošije stope prinosa, a to se uvek odražava na krajnjeg kupca.

Upravo iz ovih razloga, najnovije industrijske informacije navode da će TSMC ugrabiti većinu narudžbina, odnosno da će većina budućih flagship pametnih telefona imati čipove koje je proizvela upravo tajvanska kompanija.

Dakle, kako proizvođači telefona ne navode na kutiji uređaja ko je proizveo čipset, a ukoliko ste se nadali da ćete uskoro videti procesor Samsung proizvodnje u svom novom pametnom telefonu, sve je manja šansa da će vam takav uređaj zapasti.

Ostaje da se vidi da li će Samsung moći da odgovori na neverovatno visoku stopu prinosa svog rivala, što bi bilo vrlo značajno, pogotovo ako uzmemo u obzir da su prethodni čipovi koje su proizvodili – Snapdragon 888 i Snapdragon 8 Gen 1 – bili viđeni kao promašaj zbog nestabilnih performansi usled lošeg termalnog menadžmenta.

Tagovi:
Pročitajte još: