fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ne terajte dete da pojede sve iz tanjira

Izgleda da je ishrana “bolna tačka” mnogih roditelja, pošto neprestano strahuju da im dete ne ostane gladno.

Zato insistiraju da sve pojede iz tanjira, bez obzira što se ono buni, što više nije gladno, ili što je količina hrane u njegovom tanjiru ista kao i kod odraslih osoba.
Od velikog je značaja da dete nauči da prepoznaje poruke svog tela kada je gladno, ali i kada mu je dosta jela!!

Nažalost, često se dešava i da roditelji hrane dete koje bi već samo moglo da jede… i to tako što mu prepune usta i suviše brzo mu dodaju sledeći zalogaj. Praktično ga “kljukaju”, a dete ne može da se oslobodi takve torture. Strah da će dete ostati gladno je toliko izražen kod roditelja da nekad potpuno nesvesno prave ovakve greške.

Od velikog je značaja da dete nauči da prepoznaje poruke svog tela kada je gladno, ali i kada mu je dosta jela. Zbog toga:

Ne požurujte mališana tokom jela, ne hranite ga brzo (ne proširujte otvor na cucli). Beba ne mora da popije svu količinu formule koja je pripremljena. Ne hranite je formulom kad god zaplače – možda je samo žedna, pa je ponudite vodom.

Ne insistirajte da pojede obrok do kraja. To može da bude dvostruko loše. Navaljivanje da se sve iz tanjira pojede, kod neke dece će izazvati prejedanje i gojaznost, a kod druge će stvoriti otpor prema hrani i posledično smanjenje apetita. To se naročito odnosi na drugu godinu, kada deca “manje” napreduju (u odnosu na prvu godinu) i kada im je potrebno manje kalorija.

Dozvolite detetu da samo odluči da li će da jede i koliko, nemojte da ga nagrađujete ili kažnjavate hranom.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: