Nedeljni pregled aktivnosti somborskih komunalnih preduzeća

Zbog poledice, klizavih kolovoza i trotoara, izazvanih niskim temperaturama i visokom vlažnošću vazduha, Zimska služba u Somboru, čiji je nosilac JKP “Zelenilo” Sombor, intervenisala je noćas posipanjem soli po putnim pravcima i gradskim ulicama, koje su u nadležnosti preduzeća. Nalog za posipanje soli izdao je Štab zimske službe JKP “Prostor” Sombor. Tokom intervencije, po putnim pravcima i gradskim ulicama I i II prioriteta, uključujući i sve ulice unutar somborskih venaca, posuto je oko 16 tona soli.
Takođe, u ranim jutarnjim satima, Mala zimska služba posipala je so na prostoru oko Županije, gradskim trgovima, trotoarima na Prvomajskom bulevaru, biciklističkim stazama, kao i u gradskim parkovima.

S obzirom na to da su nedelju iza nas obeležile niske temperature i loši vremenski uslovi, Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ Sombor, saniralo je dve elementarne nepogode na delu Čonopljanskog puta iz pravca Sombora, gde je grana pala na put. Takođe, redovne aktivnosti orezivanja drvoreda nastavile su se prema nalozima Odeljenja za komunalne delatnosti grada Sombora u naseljenom mestu Bački Monoštor, dok je utovar i odvoz lišća izvršen na Selenči. Održavanje javne rasvete nastavljen je u Kosovskoj ulici, dok je počelo uklanjanje novogodišnje dekoracije na Trgu svetog Trojstva i duž ulice Kralja Petra. Radnici Odeljenja za mehanizaciju i održavanje, postavili su rukohvate na neobezbeđenim stepeništima.

Prema nalogu Upravljača puta JKP „Prostor“ Sombor, na teritoriji mesne zajednice „Gornja Varoš“ privode se kraju radovi na sanaciji zemljanog puta u naselju Krpeži, dok su radovi na iskopu atmosferskih kanala i uređenju bankina u naseljenom mestu Aleksa Šantić, na putu ka 9. maju privedeni kraju. Radove izvodi kompanija „Vojput“ d.o.o. iz Subotice sa podizvođačem „Džimi commerce“ d.o.o. iz Prigrevice, a prema nalogu Upravljača puta JKP “Prostor” Sombor.

JKP „Vodokanal“ Sombor, prethodne sedmice, izvršavao je zamenu vodomera u Krađorđevoj ulici. Takođe je izmešten deo trase vodovodne linije, u delu gde je planirana izgradnja buduće saobraćajnice Stapar – Sivac. U svečanoj sali Barun Trenk , u Vinkovcima, u ponedeljak, 14. januara 2020. održana je završna konferencija „Mogućnosti i potencijali za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u komunalnim preduzećima – proizvodnja energije iz otpadnih sirovina“. Završnoj konferenciji su prisustvovale delegacije svih pet projektnih partnera: Univerziteta u Novom Sadu, JКP „Vodokanal“-a Sombor, Fonda „Evropskih poslova“ AP Vojvodine, Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. i Poljoprivrednog instituta u Osijeku, kao i predstavnici lokalnih, regionalnih i pokrajinskih zainteresovano društveno-ekonomskičinioci. Na završnoj konferenciji izlagač je bila i direktorica JКP „Vodokanal“-a Jasmina Bobić koja je pozdravila sve prisutne. Bobić je iskoristila priliku da istakne da se u gradu Somboru, kao i u samom preduzeću vrlo rano počelo razmišljati o ekologiji i zaštiti životne sredine. Takav način razmišljanja doveo je do toga da je JКP „Vodokanal“ prvi u regionu imao uređaj za prečišćavanje otpadnih voda koji je od samog početka sakupljao komunalnu vodu iz domaćinstava i industrije. Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, u kontinuitetu i danas uspešno radi. U poslednjih nekoliko godina intenzivno se razmišlja o rekonstrukciji i modernizaciji postojećeg Uređaja. Ideja o iskorišćenju viška biogasa koji se stvara u digestorima za proizvodnju električne energije postojala je i ranije, ali je realizacija zavisila od finansiskih sredstava. IPA projekat omogućio je da se da se ideja sprovede u delo. Bobić je, takođe, napomenula da je pored značajne uštede u električnoj energiji, JКP “Vodokanal” postaje i proizvođač električne energije. Кroz projekat je omogućeno da se postojeći neiskorišćeni kapaciteti digestora iskoriste za proizvodnju dodatnih količina bio gasa iz alternativnh izvora, čime će se u perspektivi omogućiti povećanje proizvodnje električne energije. Ona je Izrazila i zadovoljstvo što se ovaj veliki i veoma značajni projekat privodi priveo kraju u zadatim rokovima.

Ekipe odeljenja održavanja toplovodne mreže Javnog komunalnog preduzeća „Energana“ Sombor, tokom redovne kontrole sistema za distribuciju toplotne energije, uočile su nepravilnosti u radu sistema. Curenje na predizolovanim cevima primećeno je u Sportskoj ulici iza zgrade T-11. Кako bi brzo omogućile korisnicima isporuku toplotne energije, ekipe našeg preduzeća zadužene za te poslove će u najkraćem roku izvršiti zamenu oštećenih i dotrajalih predizolovanih cevi i vratiti ovaj deo sistema u aktivno stanje.