fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nedeljni ručak

Nedeljni ručak - recept

Vitaminska supa

  • luk
  • karfiol
  • grašak
  • kupus
  • šargarepa
  • koren peršuna
  • paštrnak
  • list peršuna
  • krompir
  • so, biber, kurkuma i čili
  • maslinovo ulje

Priprema:

Iseckati luk na kockice, pa propržiti na maslinovom ulju. Po želji, dodati sitno iseckan čili i kurkumu. Zatim, dodati na kockice iseckanu šargarepu, pa kratko propržiti. Potom, dodati peršun i paštrnak, pa krompir i kupus, takođe sitno iseckane na kockice, te pržiti i dalje. Na kraju, dodati grašak, karfiol u buketićima i malo peršunovog lista, nasuti vodu, dodati so i biber, pa sve prokuvati petnaestak minuta.

Teletina ispod sača-pečena u rerni

Sastojci:

  • 1,5 kg teletine
  • po 2 šargarepe, peršuna i paštrnaka
  • 1 manji celer
  • 1 crni luk
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 2-3 dl belog vina (ili piva, zavisi šta vam se više dopada)
  • maslinovo ulje
  • začini – ruzmarin i bosiljak
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu

Priprema:

U meso dobro utrljajte so, biber i senf. Da biste dobili koliko toliko miris mesa pečenog na vatri, možete dodati i malo dimljenog mesa po izboru (slanina, pečenica, šunka). Uz meso, u posudu poslažite i povrće, koje ste takođe posolili i pobiberili. Sve prelijte uljem i vinom, dodajte ruzmarin ili začine po vašem ukusu, poklopite i stavite u rernu.

Računajte da pečenje ne može da bude kraće od 2-3 sata, zato što je potrebno najmanje 30 minuta da se rerna, posuda i ono što je u posudi zagreju, pa tek nakon tog vremena počinje pečenje.

Da bi meso bilo mekano i sočno treba da se peče na nižoj temperaturi (150-180 stepeni). Pecite poklopljeno na istoj temperaturi oko 3 sata. Ukoliko ste pekli neki veći komad mesa i ako procenite da nije dovoljno pečeno, produžite vreme pečenja.

Pečenu teletinu poslužite sa obarenim povrćem ili salatom po ukusu.

Milka šnit torta sa koricom od plazme i oraha

Sastojci:

Za koru:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika mlevenih oraha
  • 7 kašika mlevene plazme
  • 1 kašičica praška za pecivo

Fil:

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 500 ml mleka
  • 200 g margarina
  • 50 g šlaga u prahu
  • 1 kašika crnog kakao praha
  • 100 g Milka crne čokolade sa lešnikom
  • 100 g Milka bele čokolade

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom u šne, a zatim postepeno dodavati žumanca i mutiti. Dodati orahe, plazmu, prašak za pecivo i mutiti još malo. Izliti u pleh, pa peći na 180 stepeni dok ne porumeni. Čačkalicom proveriti da li je gotovo.

Za fil ukuvajte na šporetu žumanca sa šećerom i mlekom. Puding sa gustinom razmutite u malo mleka, pa i to dodajte smesi sa žumancima. Potom, u vruć fil razmutite margarin.

Smesu podelite na 2 dela. U jedan deo dodajemo kakao i crnu usitnjenu čokoladu, a u drugi deo belu čokoladu.

Umutite posebno šlag, pa pola stavite u žuti, pola u crni fil. Umešajte mikserom.

Pečenu koru podelite na 4 dela, po širini, pa na uzanoj tacni filujte sledećim redosledom:

kora-crni fil-žuti fil; kora-crni fil-žuti fil; kora-crni fil-žuti fil; kora. Ukrasite šlagom ili čokoladom.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: