fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nedeljni ručak

Recept - nedeljni ručak

Italijanska čorba na srpski način

Sastojci:

• 1,5 l pileće supe
• sitno iseckana glavica crnog luka
• 2 kašičice seckanog belog luka
• 2 rendane šargarepe
• 2 stabljike celera
• 500 ml paradajz sosa
• 250 g sitnih testenina
• 250 smrznutog kukuruza
• 250 g sitno seckanog kelja
• 3 kašike maslinovog ulja
• so i biber

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte sitno seckani crni i beli luk, šargarepu i celer, pa dinstajte 3-5 minuta. Potom, umešajte pileću supu i paradajz sos, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 15 minuta. Dodajte testeninu, kukuruz i seckani kelj. Posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte još 10-15 minuta, dok testenina ne omekša.

Špagete sa paradajzom i slaninom

Sastojci:

• 250 g špageta
• maslinovo ulje
• konzerva paradajz pelata
• 100 ml belog vina
• 100 g dimljene slanine
• glavica crnog luka
• mlevena paprika
• bosiljak
• so, biber

Priprema:

Špagete skuvajte u slanoj ključaloj vodi, prema uputstvu sa pakovanja. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržiti sitno seckani beli luk i slaninu isečenu na kockice. Dodajte usitnjeni paradajz pelat, posoliti i pobiberiti, te sipati vino i krčkati na laganoj vatri 20 minuta. Pred kraj kuvanja, umešati iseckan bosiljak, pa dodati špagete. Promešati i poslužiti dok je toplo.

Domaći sladoled od jagoda

Sastojci:
• 400 ml slatke pavlake
• 1/8 kašičice soli
• 2 jaja
• 150 g šećera
• 450 g seckanih jagoda
• pola kašike limunovog soka

Priprema:

Sjedinite slatku pavlaku i so u šerpi i pustite da proključa, a zatim sklonite sa vatre.

U posebnoj činiji umutite jaja sa polovinom šećera, pa dodajte vruć krem. Sipajte ga polako uz neprekidno mućenje. Vratite u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturi, ne dozvolite da proključa. Kuvajte uz stalno mešanje, dok se smesa blago ne zgusne. Ohladite fil na sobnoj temperaturi i povremeno promešajte. Neka se hladi najmanje 2 sata. Dok se fil hladi, u blenderu umutite jagode sa preostalim šećerom i sokom od limuna, dok ne postane glatko. Smesu procedite i sipajte u ohlađen fil, pa dobro izmešajte.

Sipajte u željene posude i ostavite da se zaledi u zamrzivaču. Ovaj sladoled može da stoji nedelju dana.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: