fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nedeljni ručak

Recept - nedeljni ručak

*Šareni rižoto

Sastojci:

  • 1 šoljica (200 ml) belog pirinča
  • 200 g graška
  • 200 g šargarepe
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • 3 šolje pilećeg bujona (posna varijanta je vrela voda)
  • 1 struk peršuna
  • malo maslaca (posna varijanta je ulje)

Priprema:

Na malo maslaca izdinstajte luk i šargarepu, pa dodajte ostalo povrće i opran pirinač. Dodajte začine i peršun, a onda nalijte i pileći bujon ili vrelu vodu. Ostavite rižoto da se krčka 20 minuta na laganoj vatri. Kada pirinač upije svu vodu, sklonite ga s ringle. Ovaj pririnač možete i da zapečete u rerni, tj. kada nalijete vodu sve preručite u vatrostalnu činiju i stavite u rernu.

*Pileći file u senfu i susamu

Sastojci:

  • 4 filea
  • 1 ravna kašičicavegete
  • 1 ravna kašičica morske soli
  • 1 kašika senfa
  • 3 kašike susama
  • 3 kašike ulja

Priprema:

File posoliti, posuti vegetom i biberom, po ukusu. Premazati senfom sa obe strane, te uvaljati u susam. Kratko propržiti na ugrejanom ulju, pa smanjiti temperaturu i ostaviti još nekoliko minuta na laganoj vatri.

*Severnjačka ljutika

Sastojci:

  • 8 paprika
  • 1 patlidžan
  • 2 paradajza
  • 3 čena belog luka
  • 4 struka peršuna
  • so
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Paprike i patlidžan operite i stavite u šerpu sa poklopcem da se popare. Tako je lakše da se oljušte. Paradajz stavite u šerpu sa vrelom vodom na 1-2 minuta. Nakon toga, oljuštite povrće, sitno iseckajte i uz pomoć gnječilice izgnječite zajedno sa belim lukom i peršunom. Nemojte preterivati sa gnječenjem, da ne biste dobili kašu. Na kraju, dodajte ulje i so po ukusu.

PRIJATNO!!!

Tagovi:
Pročitajte još: