Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Neko vam je podigao pritisak? Metoda disanja prstima ublažiće vam stres i smiriti vas istog trenutka

Žena se opušta

Bio da vas neko iz bliske okoline dovede na ivicu nervnog sloma ili da naprosto ne možete da zaspite, tehnika “finger breathing”, odnosno metoda disanja prstima pokazala se kao izvranredna tehnika za smanjenje stresa i postizanje osećaja smirenosti.

Svoju popularnost duguje društvenim mrežama, poput TikToka, na kojem korisnici dele kratke video-zapise koji prikazuju kako da je primenjujete.

U čemu je zapravo štos?

Ova tehnika disanja je brza, jednostavna za primenu, a što je najlepše, možete da je koristiite gde god vam padne na pamet. Samo su vam potrebni vaši prsti i naše uputstvo kako da potpuno opustite svoje telo.

Ovaj multisenzorni pristup osim što se fokusira na disanje, pridodaje vizuelni i taktilni element, jer pratite kako se prsti pomiču tokom udisaja i izdisaja. On vam takođe pomaže da povećate svesnost i posebno je koristan za duboko opuštanje i podsticanje proizvodnje endorfina u telu.

Metoda disanja prstima je korisna za ublažavanje stresa, teskobe, fizičke nelagode, ali i poboljšanje sna. Možete da je primenite bilo gde, u bilo koje vreme i bez obzira na godine.

Ova tehnika pomaže da aktivirate parasimpatički nervni sistem, što podstiče dalje opuštanje tela i umirivanje uma.

“Pazite da, dok udišete, to radite kroz nos dok tako da vam se stomak napumpa poput balona, a onda dok vam se stomak opušta, takođe izdišite kroz nos. Što sporije dišete, to bolje – ovo je vaša prilika da se opustite i odvojite vreme samo za sebe”, objašnjava Džena O’Kif, instruktorka disanja.

@aims.global Time to do some finger breathing 🧘🏻‍♀️ #fingerbreathing #breathingexercise #mindfulness #meditation #breathing #mindfulbreathing #calmdown #calming ♬ Inspirational Piano – AShamaluevMusic

Stimulacija disanja prstima može da vam pomogne da sveobuhvatno dodirnete svet oko sebe i odmaknete se od užurbanih misli u svojoj glavi.

Tagovi:
Pročitajte još: