fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nemci napravili prvi pametni telefon bez ijedne jedine aplikacije: Ništa ne tipkaš, samo mu naređuješ

Mobilni telefon

Na predstojećem sajmu mobilnih tehnologija – Mobile World Congress (MWC), koji se krajem sledeće nedelje održava u Barseloni, Deutsche Telekom će predstaviti koncept telefona opremljenog veštačkom inteligencijom koji dolazi – bez aplikacija.

Uređaj, nastao u saradnji sa kompanijama Qualcommom i Brain.ai, predstavlja demonstraciju inovativnog AI koncepta, odnosno pametnog telefona kod koga virtuelni pomoćnik opremljen veštačkom inteligencijom zamenjuje brojne aplikacije.

U praksi to funkcionište tako što se uređaju izdaju glasovne naredbe koje inteligentni asistent izvršava kao svoje zadatke, od planiranja kupovine i putovanja, do kreiranja videa i editovanja fotografija.

Telefon sam stvara interfejs pomoću koga AI može da predvidi sledeći zadatak ili potrebu korisnika. On praktično “razume ciljeve i vodi računa o detaljima”, prenosi Mobile World Live.

Ova inovativni sistem pokreće generativni Brain.ai interfejs, dok će njegova tehnologija će biti smeštena u oblaku. To znači da će nova tehnologija biti dostupna i onim korinicima koji imaju jeftine pametne telefone sa bazičnim karakteristikama.

U planu je, međutim, i premijum verzija ovog sistema namenjena naprednijim pametnim telefonima već opremljenim veštačkom inteligencijom, koje pokreće Qualcomm-ov Snapdragon 8 Gen 3 Reference Design. Obrada podataka se kod ovih uređaja vrši u samom telefonu, pa je samim tim izvršavanje zahteva brže i efikasnije.

Ipak, ceo ovaj koncept je još uvek u prototip, pa će trebati da prođe još vremena dok pametni telefon bez aplikacija ne postanu dostupni kupcima.

Tagovi:
Pročitajte još: