Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(Ne)razumevanje međunarodnih odnosa: predsednica Moldavije se ponela kao „šerif“, pomešala politiku i sport?

Moldavija - predsednica

Fudbaleri „Partizana“ su, porazom od moldavskog „Šerifa“ u revanš-meču u borbi za osminu finala Lige konferencija, završili svoje učešće na istoj. Revanš utakmica odigrana je u Beogradu, na stadionu JNA, a ubedljivom pobedom 1-3, zbirno u oba meča 2-3, Moldavci će nastaviti svoje takmičenje. Ipak, čini se da je iza ova dva meča ostao „gorak ukus u ustima“ ne samo Partizanovih navijača, već i ukupne domaće javnosti, budući da je politika i ovog puta uspela da, nekako, bude vest važnija od sporta.

Zbog čega? Podsetimo, prva utakmica šesnaestine finala između ova dva tima bila je zakazana za 16. februar u Tiraspolju, a navijači beogradskog kluba otputovali su u Moldaviju nekoliko dana ranije. Međutim, pogranična policija sprečila je njihov ulazak u zemlju već 13. februara. Kako je navedeno, srpski navijači nisu posedovali neophodne dokumente i nisu mogli da opravdaju svrhu svog putovanja u Moldaviju, pa samim tim nisu ispunili uslove za prelazak državne granice. Nakon što je navijačima uručena odluka o zabrani ulaska u tu zemlju, oni su se vratili iz Kišinjeva u Beograd odmah idućeg jutra, 14. februara. Na fotografijama koje su neki od svega dvanaestorice fanova „crno-belih“ okačili na društvene mreže, oni su sa sobom nosili srpsku trobojku, kao i zastavu na kojoj su spojene ruska i srpska.

Da li je sve ovo bio povod za oglašavanje Maje Sandu, predsednice Moldavije, ne možemo sa sigurnošću utvrditi, ali tek treba napomenuti da je ona istovremeno sa ovim zbivanjima izašla u javnost sa tvrdnjom da postoji „ruski plan“ za rušenje legitimno i legalno izabrane moldavske vlasti i to putem stranih sabotera, među kojima je naročito istakla da su u plan uključeni državljani Srbije, Crne Gore, Belorusije i Rusije. Cilj „ruskog plana“ bio bi zaustavljanje pridruživanja Moldavije Evropskoj uniji, a u konačnici to bi bilo i sredstvo u ratu protiv Ukrajine. Sandu je istakla i da plan podrazumeva „akcije u kojima učestvuju diverzanti sa vojnom obukom, kamuflirani u civilnu odeću, koji će preduzimati nasilne akcije, napadati neke državne zgrade, pa čak i uzimati taoce“. Njene tvrdnje usledile su nedelju dana nakon što je Zelenski izneo u javnost kako je Ukrajina uspela da presretne komunikaciju ruskih tajnih službi, i putem kojih je ukrajinska služba saznala za plan uništenja Moldavije, kako bi se ona u potpunosti stavila na raspolaganje Rusiji. Treba istaći da je Moldavija prošle godine, po ubrzanoj proceduri, dobila status kandidata za članstvo u EU, istog dana kada i Ukrajina.

Tvrdnje moldavske predsednice odmah je odbacila Ruska Federacija, a oglasio se i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, koji je odbio svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti srpskih državljana u nasilne prevrate u Moldaviji. On je takođe zatražio od moldavskih vlasti da sve prikupljene informacije koje su od značaja za ovaj slučaj proslede srpskim bezbednosnim službama. Optužbe je odbacio i Dritan Abazović, premijer Crne Gore. Iako je moldavski šef diplomatije Popesku naglasio da do sada nije bilo primera umešanosti srpskih državljana u slične aktivnosti na teritoriji Moldavije, suzdržano je istakao da se proveravaju podaci koje im je dostavila Ukrajina.

Paralelno sa ovim neozbiljnim i neutemeljenim ispadom predsednice Moldavije, odlučeno je da se prvi meč šesnaestine finala Lige konferencija odigra – bez prisustva publike. Kako je navedeno iz Fudbalskog saveza Moldavije, ovo je učinjeno po nalogu moldavske bezbednosne službe, a vlasti nisu naglasile da li je ovakva odluka posledica optužbi koje je iznela Maja Sandu.

Bilo kako bilo, FK „Partizan“ se, sa gostovanja u Kišinjevu, vratio sa golom prednosti, a 23. februara je odigran i revanš-meč u kome je „Šerif“ odneo ubedljivu pobedu. Neposredno pred meč, domaći navijači naveli su da su navijači „Šerifa“ dobrodošli na utakmicu i da će ih lepo ugostiti, međutim, oni se ipak nisu pojavili. Pa, i ovde se postavlja pitanje da li je to slučajnost ili se celokupnoj srpskoj javnosti šalje određena, poprilično neutemeljena, i ničim izazvana, poruka? Ako se šalje, može li se poslati zvaničnim kanalima komunikacije, ili mora da bude protkana kroz tako plemenitu veštinu kao što je sport, koji bi, po pravilu, trebalo da spaja, a ne da razdvaja i deli ljude?

Tagovi:
Pročitajte još: