Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nestvarni prizori u Atini: Prašina iz Sahare prekrila glavni grad Grčke i obojila nebo u narandžasto

Atina

Atina i južni delovi zemlje u utorak su ponovo bili obavijeni saharskom prašinom, sa nijansama žute i narandžaste koje su stvorile nestvarnu atmosferu u gradu.

Oblaci prašine, nošeni preko Sredozemnog mora iz Severne Afrike, obavili su Akropolj i druge znamenitosti Atine, piše “AP”.

Jaki južni vetrovi preneli su prašinu iz Sahare, pa je u poslednjim satima dnevnog svetla grčka prestonica igledala kao da je za fotografisanje korišćen “Marsovski” filter.

Predviđa se da će se nebo razvedriti u sredu kako se vetrovi smene i pomere prašinu, a temperature će pasti. U utorak, dnevni maksimum na delovima južnog ostrva Krita premašio je 30 stepeni Celzijusa, više od 20 stepeni Celzijusa iznad onoga što je zabeleženo u većem delu severne Grčke.

Jaki južni vetrovi poslednjih dana takođe su raspirivali neobične rane šumske požare u južnom delu zemlje, prenosi “AP”.

Vatrogasna služba je u utorak uveče saopštila da je u protekla 24 sata izbilo ukupno 25 šumskih požara. Tri osobe su uhapšene na egejskom odmaralištu Paros pod sumnjom da su slučajno izazvale požar u žbunju u ponedeljak. Nije prijavljena značajna šteta ili povrede, a požar je brzo stavljen pod kontrolu.

Još jedan požar koji je izbio na Kritu u blizini pomorske baze stavljen je pod kontrolu u utorak, piše “AP”.

Grčka svakog leta trpi razorne, često smrtonosne, šumske požare, a prošle godine zemlja je zabeležila najveći šumski požar u Evropskoj uniji u više od dve decenije. Uporna suša i visoke prolećne temperature izazvale su strahove od posebno izazovnog perioda za vatrogasce u narednim mesecima, zaključuje “AP”.

Tagovi:
Pročitajte još: