Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nikad više dugmića: Novi tasteri i nove funkcije pretvaraju iPhone 16 u pravi fotoaparat?

iphone

Apple se sprema da uvede značajne promene u dizajnu pametnih telefona sledeće iPhone 16 serije, koja bi trebalo da bude predstavljena na jesen. Kao potvrda toga, ovih dana je stigao dokaz koji može da nam ukaže na to o kakvim je promenama reč.

Krajem prošle nedelje objavljene su fotografije maketa modela Phone 16 i iPhone 16 Pro na kojima se mogu videti značajne promene u dizajnu budućih uređaja. Prva od njih, koju možemo da očekujemo na novoj generaciji Apple-ovih telefona odnosi se na veličina telefona.

Modeli poslednje generacije iPhone-a, kako “obična petnaestica”, tako i Pro modeli, imali su ekrane identične dijagonale – 6,1 inč, odnosno 6,7 inča kod modela Plus i Max. To bi kod predstojeće generacije tih telefona, kao što se može videti na fotografijama maketa, moglo da se promeni.

Pro modeli će imati veće ekrane. Tako će, najverovatnije, iPhone 16 i 16 Plus zadržati ekrane pomenutih dimenzija. Model Pro bi, međutim, trebalo da dobije displej od 6,3 inča, dok bi najveći Pro Max, logično, trebalo da imati najveći ekran, dijagonale 6,9 inča.

Novi tasteri
A jedna od funkcija sa većih i skupljih modela sada stiže na one manje i jeftinije. I iPhone 16 i 16 Plus će dobiti programabilni akcioni taster, smešten sa leve strane uređaja, kome je prema potrebi korisnika, moguće dodeliti određene funkcije ili akcije.

A prema ranije objavljenim glasinama, sva četiri iPhone 16 modela bi trebalo da dobiju i poseban taster za fotografisanje (engl. Capture button), koji će se nalaziti sa desne strane uređaja.

To mehaničko “dugme za okidanje” će sa gornje strane imati tzv. kapacitivnu površinu. Odnosno, taster će sa gornje strane biti osetljiv na dodir, a prevlačenje prstom preko njega aktiviraće se zumiranje.

Naravno, kao i kod svake nove generacije uređaja, očekuje se da Apple unapredi i hardver i softver kamera na novim telefonima, pa se može pretpostaviti da će naredna generacija iPhone-a, uz sve navedene dodatke postati mnogo bliža profesionalnim aparatima i kamerama, nego do sada.

“Pilula” kamera
Kada je o dizajnu i kamerama reč, sistem kamera na poleđini dva manja modela, koga čine dva senzora, imaće uspravni modul u obliku “pilule”.

A kako je do zvaničnog predstavljanja 16. generacije iPhone telefona ostalo još gotovo pola godine, sigurno je da ćemo do tada čuti i videti još dosta novih glasina i informacija o novim koje kompanija priprema za svoje telefone.

Tagovi:
Pročitajte još: