fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Noćna vožnja je problem za dve trećine vozača: Sedam zlatnih saveta kada vam smetaju svetla dok vozite

Većina vozača se suočava s problemom privremenog zaslepljivanja tokom vožnje noću, uzrokovanim intenzivnim svetlima drugih automobila i semafora, pokazuje nedavno istraživanje koje je sproveo britanski Auto-klub AA.

Prema istraživanju, oko 76 odsto ispitanih vozača navelo je da ih svetla vozila iz suprotnog smera često ometaju, dok više od polovine ispitanika ističe problem odsjaja koji se noću reflektuje u njihovim retrovizorima.

Ne radi se samo o prednjim svetlima vozila. Oko 25 vozača priznalo je da su bili zaslepljeni svetlima kočnica drugih vozila, dok se gotovo trećina požalila na zaslepljenost semaforima, piše DailyMail.

Istraživanje naglašava četiri glavna razloga zbog kojih je zaslepljivanje sve veći problem na putevima i nudi sedam saveta kako vozači mogu umanjiti efekte zaslepljujućih svetala.

Među vozačima, posebno su pogođeni mladi vozači u dobi od 18 do 24 godine, od kojih 70 odsto odgovara da ima problem sa zaslepljivanjem, kao i znatan broj starijih vozača.

Izazovi su dodatno potencirani povećanom upotrebom LED svetala u vozilima i na semaforima, koja su svetlija i fokusiranija od tradicionalnih halogenih sijalica. To nije samo pitanje neugodnosti; povećava se broj vozača koji ograničavaju ili čak prestaju s noćnom vožnjom zbog poteškoća sa zaslepljivanjem, što ima direktan uticaj na sigurnost na putevima i noćnu ekonomiju.

Za borbu protiv ovog problema, preporučuje se niz mera:

uključujući usporavanje noću
izbegavanje direktnog gledanja u nadolazeća svetla
održavanje čistoće vetrobranskog stakla
podešavanje retrovizora
korišćenje naočara protiv odsjaja
korišćenje kratkih svetala kada je to moguće i redovnu proveru
podešavanje prednjih svetala
Ovo istraživanje naglašava važnost svesti o problemu zaslepljivanja i potrebu za proaktivnim koracima kako bi se osigurala sigurnost svih učesnika u saobraćaju, posebno tokom noćnih vožnji, prenosi Jutarnji.

Tagovi:
Pročitajte još: