fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nova platforma u zdravstvenom sistemu Srbije prepolovila liste čekanja za magnetnu rezonancu

Magnetna rezonanca

U Srbiji je predstavljena prva digitalna Platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, kao i dosadašnji rezultati revizije liste čekanja za ovaj pregled. Platforma će, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, prvi put objediniti sve liste zakazivanja za magnetnu rezonancu, što će omogućiti upućivanje pacijenata u najbližu bolnicu u kojoj mogu da obave pregled, na osnovu uvida u slobodne termine koji će na ovaj način biti omogućen.

– Istovremeno je obavljena revizija dosadašnjih lista čekanja čime su prvi put odvojene liste zakazivanja za prvi pregled pacijenata za urgentna stanja i pacijenata koji čekaju kontrolni pregled. Na taj način lista čekanja je prepolovljena jer je čak 1.507 pacijenta bilo upisano na više lista (20%), dok je oko 30% pacijenata bilo upisano za kontrolne preglede, čime su se oslobodila mesta za hitne slučajeve – navodi ministarstvo.

Pednost Platforme je, kako dodaju, mogućnost uvida u broj pregleda magnetnom rezonancom svake zdravstvene ustanove, čime će se kontrolisati zakazivanje ovih pregleda. Sa direktorima zdravstvenih ustanova je dogovoreno da optimalan broj pregleda bude 24 dnevno.

Za liste zakazivanja biće direktno odgovorni direktori ustanova i načelnici radioloških službi.

Implemetnacija softera Platforme biće primenjena u toku sledeće godine na svim magnetnim rezonancama (ukupno 22) koje će za zdravstvene ustanove obezbediti Republika Srbija.

Primena Platforme počeće od Kličničkog centra Srbije i bolnica u Beogradu, početkom sledeće godine u Kliničkim centrima Niš i Kragujevac, dok je od maja planirana primena u KC Vojvodine.

Ovaj softver moći da se iskoristi i za ostale liste zakazivanja pregleda pacijenata, a prvi sledeći pregled koji na koji će biti primenjen je kompjuterizovana tomografija (CT skener).

Tagovi:
Pročitajte još: