fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nove mere za vikend?

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana, biće održana danas u 15 sati. Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na sednici bi trebalo da bude doneta odluka o pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

Na prethodnoj sednici, medicinski deo Štaba založio se za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 dana, a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za nekoliko dana.

Broj zaraženih na dnevnom nivou je oko 4.000 prethodnih dana, što nikako ne obećava, pa se očekuje da se mere pooštre.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je u četvrtak uveče da epidemiološka situacija nije dobra i da je uglavnom vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj obolelih, postaje povremeno i katastrofalna.

“Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat”, istakao je Kon.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je za Kurir da će se na današnjoj sednici Kriznog štaba razgovarati o Zadušnicama, kada se očekuje, da u subotu 6. marta, na groblja izađe veliki broj ljudi, što bi bio problem za dalji razvoj epidemiološke situacije.

Niški epidemiolog Žarko Ranković rekao je da je svim pogrebnim preduzećima rečeno da se organizuje kontrola na grobljima, da su obavezne maske i da se oko jednog grobnog mesta ne može okupiti više od petoro.

„Zadušnice su običaj i ne možemo zabraniti ljudima da ga ispoštuju, ali moraju poštovati distancu i da nose maske“, rekao je Ranković za Kurir.

Tagovi:
Pročitajte još: