Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Novi konkurs za poljoprivrednike: 241 milion dinara za kupovinu nove mehanizacije

Poljoprivreda

Pokrajinski sekretarijat za poljopribvredu, šumarstvo i vodoprivredu obezbedio je 241 milion dinara za kupovinu nove mehanizacije za poljoprivrednike u Vojvodini. Konkurs je pokrenut pre par dana, kada je otvoren jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Ogromna podrška poljoprivrednicima od strane pokrajinskog sekretarijata ogleda se i u pokretanju novih konkursa. Vladimir Galić, potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, ekskluzivno za portal Vojvodina uživo, ovim povodom dao je izjavu:

„Poljoprivreda je u Vojvodini i dalje najznačajnija, najdominatnija grana privrede, posebno u ruralnim prodručjima“.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu se nalazi na Novosadskom Sajmu, jer ono je mesto gde se pojavljuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća za dalji razvoj poljoprivrede. To je naročito izraženo u oblasti mehanizacije. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je 19.05. raspisao konkurs koji traje do 16.06 u iznosu od 241.500.000,00 dinara za mehanizaciju. Konkurs nosi naziv: ”Za kupovinu fizičkih sredstava poljoprivrednih gazdinstava u oblasti voća, povrća, grožđa i ostalih useva”.

„Čekali smo Sajam da bi poljoprivrednici mogli da ostvare eventualno sajamske popuste, da se poljoprivrednici uvere koji su to najbolja rešenja u oblasti mehanizacije za njih i kada ostvare te popuste da dođu do nas, da apliciraju za novčana sredstva. Mi subvencionišemo 60 do 70% od same investicije. Znači, ako poljoprivrednik uzme nešto od mehanizacije u vrednosti od milion i po dinara, pokrajina mu daje milion dinara. Ovo je samo jedna od mera koja pokazuje koliku podršku poljoprivreda ima od strane pokrajinske administracije“, izjavio je Vladimir Galić, potpredsednik pokrajinske vlade i sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, tokom obilaska Novosadskog sajma, za portal Vojvodina uživo.

Problemi ruralnog razvoja u AP Vojvodini se ogledaju u činjenici da je poljoprivreda još uvek dominantna privredna delatnost u najvećem broju opština a da je mehanizacija na poljoprivrednim gazdinstvima zastarela.

Jedan od prioritetnih pravaca u modernizaciji poljoprivrede ogleda se i u rastu broja traktora i ostalih poljoprivrednih mašina sa uvećanim tehničkim mogućnostima (boljim performansnim karakteristikama).

U procesu daljeg približavanja i konačnog pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji (EU), tehnička opremljenost predstavlja baznu komponentu od koje zavisi funkcionalnost novih agrarnih struktura. Zamena dotrajalih i obezbeđivanje potrebnog broja novih traktora i ostalih poljoprivrednih mašina na farmama, bilo direktno, bilo indirektno (putem obezbeđivanja raznih formi finansiranja njihove nabavke), jeste preduslov za blagovremenu realizaciju radnih aktivnosti (naročito kod pojedinih kultura kao što su žitarice, industrijsko bilje i krmne smeše).

Moderne razvojne tendencije idu u pravcu autonomnih uređaja, što znači poljoprivrednih mašina koje bi bile u stanju da rade bez vozača. Već danas postoje razni uređaji koji vozačima olakšavaju rad (npr. GPS-om vođeni traktori). Imajući u vidu navedeno, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dana 19. maja 2023. godine, objavio je Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voće, grožđe, povrće i ostali usevi u AP Vojvodini u 2023. godini koji traje do 16.06.2023. godine.

Kako Novosadski sajam predstavlja mesto gde se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u poljoprivredi, kao i primena nauke u poljoprivredi logično je bilo da se ovaj konkurs otvori baš za vreme održavanja Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, kao jedne od najvećih i najvažnijih manifestacija u našoj zemlji.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu iznose do 241.500.000,00 dinara.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60% od ukupno prihvatljivih troškova investicije tj. do 70% za podnosioce prijava čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i za lica mlađa od 40 godina.

Cilj ovog konkursa jeste podizanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voće, grožđe, povrće i ostali usevi.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu namenjena su za:

U Sektoru voće, grožđe, povrće za nabavku opreme- linija za čišćenje i pranje, berbu, sortiranje i kalibriranje proizvoda, pakovanje i obeležavanje proizvoda;

U Sektoru povrće za nabavku mašina za sadnju i zaštitu bilja;

U Sektoru ostali usevi za nabavku mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, đubrenje zemljišta, setvu, transport kao i opremu za navigaciju.

Investiranje u mehanizaciju je višestruko isplativo jer ima direktan uticaj na sve aspekte proizvodnje.

Tagovi:
Pročitajte još: