Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Novi Microsoft laptopovi pričaju sa korisnicima i 58 odsto su brži od MacBook Air-a

Laptop

Microsoft je predstavio svoje nove PC računare koje odlikuje sposobnost da pokreću veliki broj generativnih procesa koje izvršava vešačka inteligencija (AI) – i to lokalno umesto u klaudu.

To znači da je nova linija Copilot+ računara opemljena AI alatima kojima za obavljanje operacija nije potrebna internet veza, pošto veštačka inteligencija sve operacije obavlja direktno na uređaju.

Novi hardver koristi OpenAI-jevu GPT-40 tehnologiju, koja ima za cilj da ChatGPT pretvori u digitalnog ličnog asistenta koji je u stanju da u realnom vremenu vodi razgovor sa korisnikom, kao i da komunicira putem teksta i “vida”, piše CNN.

Ovo poslednje podrazumeva da je AI u stanju da pregleda i pročita fotografije, snimke ekrana, dokumenta ili tabele, i da sa korisnicima razgovara o njihovom sadržaju. Takođe, može i da im preporučuje odgovore na dolazeće poruke ili da predlože promenu određenih podešavanja.

Od Copilot+ funkcija novih računara, Microsoft u prvi plan se ističe – Recall, koja korisnicima pomaže u trenutnom pronalaženju potrebnih sadržaja pomoću prirodnih jezičkih upita. Ova alatka takođe pretražuje i elektronsku poštu, dokumente i četove.

Copilot+ 58 odsto brži od MacBook Air-a
Copilot+ PC računari će imati NPU (engl. Neural Processing Unit) procesore od bar 40 TOP-a, odnosno sposobne izvršavaju trilion operacija u sekundi, za šta im je još potrebno i 16GB RAM-a i 256GB interne memorije.

Za napredne čipove, sposobne da pokreću AI funkcije bez velike potrošenje baterije, zadužena je kompanije Qualcomm, čiji će Snapdragon procesori pokretati Copilot+, prenosi CNBC.

A redizajniranu Copilot aplikaciju može da se koristiti kao posebno polje sa strane ekrana, zaseban prozor ili se može pregledati na celom ekranu.

Iz Microsofta tvrde da su Copilot+ računari čak 58 odsto brži od Apple-ovog MacBook Air laptopa sa M3 čipom, kao i da će moći lokalno da pokreću desetine multimodalnih malih jezičkih modela, navodi Engadget.

Novi Copilot+ računari će kupcima biti dostupni već od seledećeg meseca, a Microsoft je već počeo da prima prednarudžbe. Početna cena osnovnog modela iznosi 999 dolara.

Tagovi:
Pročitajte još: