Novi program za osnovce

Osmaci će od 1. septembra dobiti dva nova predmeta, dok će im časovi fizičkog vaspitanja biti dopunjeni i teorijskom nastavom iz zdravstvene kulture. Pored potpuno reformisanog plana i programa u drugom i šestom razredu, najveća novost u osmoletkama od predstojeće jeseni biće uvođenje jednosmenske nastave u trista škola. Među njima je i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Crvenki. Ove škole će biti samo predvodnice ovog načina rada, prilagođenog savremenom načinu života, u kojem roditelji sve više vremena provode na poslu, a prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, planirano je da u budućnosti sve osmoletke, njih blizu 1.300, pređu na takav sistem poslovanja.

Časovi fizičkog u osmom razredu biće dopunjeni nastavom iz zdravstvene kulture, pa će se na njima učiti o značaju pravilne ishrane, koliko su duvan, alkohol i opojne supstance štetni po zdravlje, ili kako vežbe utiču na ljudski organizam.

Nastava u završnom razredu osnovne škole biće obogaćena sa dva nova predmeta, tako što će dosadašnje tehničko i informatičko obrazovanje biti podeljeno na dve nastavne celine. Od tog predmeta nastaće informatika i računarstvo, koji će već u osnovnoj školi đacima doneti znanja iz programiranja. Drugi, novi predmet biće tehnika i tehnologija, na kojem će osmaci praktično upoznavati stvari sa kojima se susreću u svakodnevnom životu, a vezane su za te dve oblasti.

Preuzeto: kula.rs