Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Novi Sad ostvaruje svoju viziju pametnog grada: Novim tehnologijama do boljeg kvaliteta života građana

Novi Sad

U okviru inicijative Smart City Novi Sad ovajgrad se odlučno okreće ka konceptu pametnih gradova što podrazumeva integraciju informacionih tehnologija u različite sfere gradske infrastrukture kako bi se unapradili efikasnost i održivi urbani razvoj.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Samo u periodu od 2012. do 2021. godine, za zaštitu životne sredine uloženo je neverovatnih 2,5 milijardi dinara, što jasno pokazuje da grad ima ozbiljan pristup poboljšanju kvaliteta života svojih građana. Od novca koji je uložen u ekologiju, targetirane su sledeće strateške oblasti:

•    zelenilo u Gradu
•    upravljanje otpadom
•    očuvanje zaštićenih prirodnih dobara
•    monitoring stanja životne sredine
•    naučno-istraživački projekti
•    jačanje ekološke svesti na lokalu

Pokrenute su brojne inicijative, poput projekta “Pretvorimo kvart u park za zeleni Novi Sad”, gde je grad predvideo dodelu 10,4 miliona dinara za očuvanje i unapređenje zelenila malih urbanih celina. U proteklih sedam godina, posađeno je više od 23.000 stabala, dok je manje od 3.000 uklonjeno, a grad je odlučio da započne akciju sadnje dodatnih 10.000 stabala.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Održiva mobilnost je još jedan prioritet grada. Novi Sad može da se pohvali sa skoro 100 kilometara biciklističkih staza, te oko 40.000 biciklista, što ga čini gradom zdrave budućnosti na dva točka. Grad se fokusira na povećanje broja biciklista, te subvencioniše nabavku bicikala i gradi nove biciklističke staze kako bi se podstaklo korišćenje bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Novi Sad može da se ponosi i i jedinstvenom inicijativom u Srbiji pod nazivom “NS Bike”. NS Bike sistem predstavlja integrisanu mrežu javnih bicikala koja je dostupna građanima i posetiocima širom grada. Glavna prednost ovog sistema leži u pratećoj pametnoj aplikaciji, koja omogućava korisnicima da brzo i jednostavno pronađu najbliži dostupan bicikl, otkriju najoptimalnije biciklističke staze i planiraju svoje putanje. Aplikacija takođe pruža mogućnost da se korisnici upoznaju sa statusom bicikala, kao i da se unapred rezerviše bicikl.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Pored toga, Grad je ove godine kupio 10 novih električnih autobusa, a u poslednjih 11 godina se kontinuirano radilo na modernizaciji Gradskog saobraćajnog preduzeća, pa je u ovom periodu nabavljeno čak 147 novih vozila, pri čemu je akcenat bio na uvođenju što većeg broja novih vozila na prirodni komprimovani gas, zbog zaštite životne sredine.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Grad je uveo i inovativnu aplikaciju za prevoz pod nazivom “NSmart JGSP – Novi Sad”. Jedna od ključnih funkcija ove aplikacije je mogućnost pregleda tačnih rasporeda vožnji, kako za gradske linije koje funkcionišu tokom radnih dana, tako i za vikend linije. Korisnici mogu saznati koje su autobuske linije dostupne, gde se nalaze stajališta, kao i detaljne informacije o transferima i mapama grada.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Grad Novi Sad je najavio ambiciozan plan za unapređenje svoje životne sredine, fokusirajući se na izgradnju novih parkova i uspostavljanje regionalnog centra za upravljanje otpadom. Ove inicijative označavaju dalji korak ka očuvanju prirode i boljem upravljanju otpadom, istovremeno potvrđujući gradsku predanost održivom razvoju. Planovi uključuju:

1. Nova zelena pluća grada: Grad Novi Sad će moći da se pohvali sa dva nova parka – parkom kod Spensa i parkom na Limanu 4. Takođe, postoje planovi za potpunu rekonstrukciju već postojećeg parka kod Univerziteta.

2. Ozelenjavanje zaštite i očuvanje: Urađen je Sentandrejski park, a grad će takođe da investira u ozelenjavanje u vidu zaštitnih pojaseva u spoljnom delu Novog Sada.

3. Regionalni centar za upravljanje otpadom: Grad će izgraditi Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji je drugi po veličini takav projekat u Srbiji, nakon Vinče u Beogradu. Ovaj zatvoreni sistem prerade otpada omogućiće najsavremenije metode tretmana i reciklaže, čime će se znatno unaprediti kvalitet vazduha, zemljišta i podzemnih voda, ne samo u Novom Sadu, već i u širem regionu.

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Foto: NSmartcity/ Saša Džambić

Uvođenjem svih ovih strateških mera, Grad Novi Sad ostvaruje svoju viziju pametnog i održivog grada, gde se primenom novih tehnologija i inovacija postiže bolji kvalitet života za sve građane. Pametan Grad Novi Sad (za više informacija posetite www.nsmartcity.rs) postaje lider u regionu kada je reč o primeni modernih rešenja za zaštitu životne sredine, efikasno korišćenje resursa i unapređenje svakodnevnog života njegovih stanovnika.

Tagovi:
Pročitajte još: