Novosadski PMF razvija nautički turizam na Tisi u okviru projekta Watertour

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, partner je na projektu Watertour iz programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, čiji je cilj promocija nautičkog turizma, kulturnog nasleđa i zajedničkih tradicija Mađarske i Srbije.
Osim spomenutog, članovi projekta istraživaće prirodne rerurse i društvene vrednosti područja reke Tise, zajedno sa prirodnim i veštačkim plovnim putevima sliva Tise, prenosi portal Top Srbija.
U planu je i razvoj zajedničke marketing strategije prekograničnog regiona, koja će formulisati ideje za implementaciju zajedničkih marketing aktivnosti na regionalnom nivou. Primenjeni programi nautičkog turizma služiće kao modeli koji kasnije mogu da se razvijaju. Promovisanjem nautičkog turizma i jačanjem turističkog potencijala naselja uz Tisu, kao i primenom rezultata projekta u praksi, program će doprineti poboljšanju regionalno integrativne uloge reka u Panonskoj niziji.
Projekat, koji je započet u maju 2018. i završava se u oktobru 2019, učvrstiće geostrateški položaj ovih krajeva i, pored toga, on će takođe poslužiti za pripremu pune integracije Srbije u EU.
Ukupan budžet projekta je 0,5 mil EUR. Do sada je održano više radnih sastanaka, otvarajuća konferencija (u Segedinu), pet radionica (u Mađarskoj i Srbiji) i stručno putovanje Tisom na području Mađarske, u čemu su učestvovali brojni akteri iz obe države (naučnici, privrednici, novinari, student, lokalno stanovništvo).
U planu je održavanje još nekoliko radionica, kao i Završne konferencije u Novom Sadu na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 12. septembra 2019. Osim toga, planirano je organizovanje stručne plovidbe na Tisi u Mađarskoj i u Srbiji (veslanje kanuima) tokom septembra, u kojoj bi učestvovali svi partneri na projektu zajedno sa studentima sporta.
Preuzeto: eKapija