fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Obaveštenje u vezi porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta

Obaveštenje

Na zvaničnoj stranici opštine Apatin objavljeno je obaveštenje o izmenama koje se odnose na Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. 

Obaveštenje ovde preuzimamo u celosti:

Obaveštenje:

Objavljivanjem Odluke Ustavnog Suda Srbije broj IUz-60/2021, 14. februara 2024. godine, prestao je da važi član 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je bilo propisano da se osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koji imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog održavanja trudnoće.

Tako da od 14. februara 2024. godine član 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom glasi: „osnovica naknade zarade odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, utvrđuje se osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koji imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva“.

Iz tog razloga korisnici prava počev od 19. aprila 2019. godine mogu podneti, ukoliko smatraju da im je pravo povređeno, zahtev za izmenu rešenja koje je konačno i pravosnažno.

Zahteve za izmenu rešenja, porodilje sa prebivalištem na teritoriji opštine Apatin podnose Opštinskoj upravi opštine Apatin, Služba dečije zaštite i zaštite materinstva, kancelarija br. 6, u vremenu od 7 do 13 časova ul. Srpskih Vladara 29, Apatin.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon +381 25 772 122, lokal 621.

Uz uredno popunjen i potpisan obrazac zahteva neophodno je priložiti:

– očitanu ličnu kartu

– fotokopiju kartice tekućeg računa.

Rok za podnošenje navedenog zahteva je 6 meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda.

Kako je odluka objavljena 14. februara 2024. godine, rok za podnošenje zahteva za izmenu rešenja ističe 14. avgusta 2024. godine.


Opširnije na LINKU.

Tagovi:
Pročitajte još: