Obavezno osiguranje od povreda na radu – Đorđević: Neće više biti povlačenja po sudovima

Poslodavci u Srbiji uskoro će morati sve svoje radnike da osiguraju od povreda na radu kod osiguravajućih kuća, a zakon koji će ih na to obavezivati biće donet na jesen i više neće biti povlačenja po sudovima, a u slučaju povrede novac će se odmah isplaćivati, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

On je najavio da će na istom skupštinskom zasedanju na dnevnom redu biti i dugo najavljivane izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Đorđević je izrazio očekivanje da će primena zakona početi do Nove godine, dok će one mere koje ne utiču drastično na budžet moći da stupe na snagu odmah.

On je podsetio da je ove godine izdvajanje za porodilje povećano za pet milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu.

– Obećali smo da ćemo u skladu sa mogućnostima države izdvajati više za decu. Trudićemo se da nikome ne uskratimo prava, već samo da ih uvećavamo. Niko neće štedeti na majkama ako mogućnosti postoje – kaže ministar.

Đorđević je naveo da će za isplatu naknada za porodilje, roditeljski i dečiji dodatak i troškove boravka dece u predškolsim ustanovama ove godine biti izdvojeno duplo više novca u odnosu na 2008. godinu i istakao da je obezbeđen rekordan iznos u poslednjih 10 godina od 58 milijardi dinara.

Foto: Tanjug

Izvor: republika.rs