Obeležen Dan državnosti u opštini Apatin

Srbija danas obeležava dan kada je otpočela borba za njeno oslobođenje od vekovnog ropstva pod osmanlijskim carstvom. 15. februara 1804. godine u Orašcu, Karađorđe Petrović podiže ustanak koji će ubrzo Srbiji doneti prve slobodne teritorije i utabati put kojim Srbija postaje kneževina. Na isti dan, 1835. godine Srbija koju je tada predvodio knez Miloš Obrenović donosi Ustav kojim je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. Kao prvi koraci u formiranju moderne srpske države, današnji datum se smatra izuzetno značajan, te se obeležava kao dan Republike Srbije.

Tim povodom, delegacija opštine Apatin koju je predvodila predsednica Dubravka Korać, direktori javnih preduzeća, predstavnici udruženja Subnor, Rezervnih vojnih starešina, Penzionisanih vojnih lica, Udruženje ratnih veterana „Partiotski front“, te predstavnici političkih partija SNS i SPS, položili su vence i cveće na spomen obeležja poginulim borcima za oslobođenje naše zemlje.


Polaganju cveća, prethodilo je intoniranje himne Srbije u izvođenju Zorane Mrđe i beseda koju je govorio predsednik udrućenja Rezervnih vojnih starešina, pukovnik u penziji, Željko Obradović.