Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Obeležen Svetski dan izbeglica u Somboru

Obeležen Svetski dan izbeglica u Somboru 5

Povodom Svetskog dana izbeglica koji se obeležava 20. juna, u Prihvatnom centru u Somboru organizovane su aktivnosti putem kojih je poslata ovogodišnja poruka Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Republici Srbiji, koja glasi „Ima nade daleko od kuće“.

U svom obraćanju sve prisutne su pozdravili Edlira Baka Peco (UNHCR), Anna Brtka Valent (EHONS) i Miloš Tintar (KIRS).

Aktivnost u organizaciji Ekumenske humanitarne organizacije, Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Republici Srbiji, Komesarijata za izbeglice i migracije u Republici Srbiji, a u saradnji sa Gradom Somborom, Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća” Sombor, Srednjom poljoprivredno-prehrambenom školom Sombor, Pedagoškim fakultetom Sombor, Somborskim edukativnim centrom, Udruženjem Nemaca HUN „Gerhard”, Međunarodne organizacije za migracije (IOM)  i Udruženjem policajaca i građana „Bezbedna zajednica“ Novi Sad, sadržala je tri centralne aktivnosti. Prva aktivnost uključivala je uređenje i čišćenje izletišta Šikara. Druga aktivnost je bila usmerena na oslikavanje fasade na objektu namenjenom za pružanje zdravstvene nege i i zbrinjavanje lica smeštenih u samom prihvatnom centru. U okviru treće aktivnosti volonteri gore navedenih Udruženja su sproveli uređenje dečijeg igrališta. Tom prilikom je iscrtana i obojena karta sveta.

U duhu gore navedene parole, a pod nazivom „Dodirnimo svet zajedno“ u Sigurnom kutku, gde se na dnevnom nivou organizuju aktivnosti sa licima smeštenim u centru, je postavljena izložba likovnih radova.  Pored radova dece iz novosadskih osnovnih škola i lica smeštenih u PC u Somboru prikazani su i radovi studenata Pedagoškog fakulteta iz  Sombora. Takođe, svi prisutni su imali priliku da učestvuju u oslikavanju torbi koje su sadržale poruke vezane za dan koji se obeležava. Radionicu je vodila Danijela Vimić, akademska slikarka i profesorka likovne grupe predmeta.

Na samom kraju mladi koji su deo EHO programa i koji čine plesnu grupu B13 su izveli plesnu koreografiju kojom su potakli i lica smeštena u prihvatnom centru da sve prisutne upoznaju sa svojom tradicionalnom muzikom i plesom. Na ovaj način je najavljen i Svetski dan muzike koje se obeležava 21.juna.

Ovo je jedna u nizu od akcija koju Ekumenska humanitarna organizacija sprovodi u saradnji sa UNHCR-om. U daljem radu planiran je nastavak sprovođenja aktivnosti u saradnji sa gore navednim akterima.

Ekumenska humanitarna organizacija treću godinu zaredom realizuje projekat „Osnaživanje žena i dece izbeglica“ u prihvatnom centru u Somboru, a uz podršku Evangeličke Luteranske crkve iz Čikaga.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i medijskim kućama koje su se odazvale pozivu da isprate za Grad Sombor važnu aktivnost.

Tagovi:
Pročitajte još: