Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Obeležene 22 godine od terorističkog napada 11. septembra, komemoracije u Njujorku i Vašingtonu

Njujork

U Sjedinjenim Državama juče je obeležena 22. godišnjica teroritističkog napada u Njujorku 2001. godine u kojem je poginulo više od 3.000 ljudi. Borci Al Kaide oteli su četiri aviona, od kojih su dva udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan u zgradu Pentagona u Vašingtonu, a jedan se srušio u polje u državi Pensilvanija.

Komemoracija za žrtve terorističkih napada je otpočela jutros u 8:46 u Njujorku, u trenutku kada je pre 22 godine prvi avion udario u kule bliznakinje, a tradicionalno je ceremonija povodom sećanja na poginule započela čitanjem imena poginulih.

Memorijalnom skupu u Njujorku prisustvovala je potpredsednica SAD Kamala Haris i njen suprug Daglas Emof, ali se nijedan političar nije obratio okupljenima, već su to činili članovi porodica poginulih.

Komemoracija u Vašingtonu kod spomen obeležja nadomak Pentagona, sedišta američkog sekretarijata odbrane, održana je u jutarnjim časovima, pošto se na tom mestu srušio treći komercijalni avion koji su oteli islamistički militanti terorističke organizacije Al Kaide, preneo je Glas Amerike.

Nakon što su iščitana imena ukupno 184 stradalih, govorili su komandant Generalštaba američke vojske Majkl Mili i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je rekao da je ”napad 11. septembra pokazao da duh Amerike nije slomljen u tom izazovu”.

”Uprkos hororu, građani su razvili osećaj odgovornosti za svoje zajednice i državu. Uprkos stradanjima imali su snage da uzvrate i doprinesu”, rekao je Ostin.

Četvrta letelica koju su teroristi oteli pala je u polje u Šenksvilu u državi Pensilvanija, pošto su putnici pružili otpor otmičarima.

Uoči dvadeset druge godišnjice novom DNK metodom identifikovane su još dve žrtve terorističkih napada u Njujorku, a reč je o muškarcu i ženi koji su poginuli u urušuvanju zgrade Svetskog trgovinskog centra.

Američki predsednik Džozef Bajden nije prisustvovao ovogodišnjim memorijalnjim skupovima, već je bio na Aljasci u bazi Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu, gde se zaustavio na putu za Vašington nakon samita G20 u Indiji.

On je poručio da 11. septembar ne predstavlja samo datum za sećanje, već je to ”simbol obnove i odlučnosti za svakog Amerikanca”.

”I naše odanosti zemlji, principima koje ona oličava, našoj demokratiji. To je ono što dugujemo jedni drugima. I ono što dugujemo budućim generacijama Amerikanaca”, napisao je Bajden na svom nalogu na platformi Iks (Tviter).

Početkom oktobra 2001. SAD su za organizovanje napada optužile islamističkog ekstremistu Osamu Bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al-Kaida koji se tada krio u Avganistanu.

Bin Laden je ubijen maja 2011. u akciji američkih vojnih snaga nadomak pakistanskog grada Islamabada, podseća Glas Amerike.

Tagovi:
Pročitajte još: