Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Obroci na plaži: Pravilna ishrana beba i dece na letovanju

Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često “nadoknađuje” preteranim unosom sokova i sladoleda. I to na štetu redovnih obroka. Pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola – koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju (proliv). Gazirani napici sadrže veliku količinu šećera, izazivaju dehidrataciju i smanjuju apetit, a to znači manje konzumiranja kvalitetnije hrane.        

Mamino mleko

Najjednostavnije je sa bebom koja sisa. Dojte je češće, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji. Majke koje doje, takođe moraju da se dobro hidriraju. Poželjno je da uzimaju kvalitetne užine u vidu svežeg i suvog voća.

Ponesite nekoliko bočica sa vodom – svakako koristite flaširanu vodu. Izmlazano mleko odmah stavite u bočice, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite na plažu, stavite ga u rashladnu kesu ili termos.

Mlečna formula

Ako se beba hrani formulom, pre nego što pođete na plažu – spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Ako je negde zagrevate, učinite to neposredno pre hranjenja. Takođe, možete 

Korisno je znati…

Sladoled je poželjan letnji slatkiš, ali na kraju glavnog obroka, da ne bi smanjio apetit za drugu hranu. Ostale slatkiše bi trebalo zameniti voćem.
Ako dete preskoči neki obrok, ponudite mu frape od voća sa mlekom ili jogurtom.
Odojčad i mala deca su mnogo češće od odraslih podložna bolestima koje su izazvane bakterijama u hrani, posebno u mleku. To se dešava jer njihov imuni sistem nije do kraja sazreo. Uzimanje hrane koja sadrži ove bakterije izaziva mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, dijareju, ponekad temperaturu. Zbog toga kupujte uvek mlečne proizvode iz frižidera, ljuštite voće i uvek perite ruke pre obroka – i vaše, i dečje.

Unapred pripremljen obrok

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Ukoliko na plažu idete kolima, nađite mu mesto u najhladnijem delu auta. U suprotnom, neka stoji u hladu. Planiraje obrok u okviru dva sata. Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da uzme obrok.

Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mleko, ili sveže isceđeni sokovi – treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv.

Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer klice iz bebinih usta  mogu da dođu u kontakt sa ostatkom. Ni stavljanje u frižider ne smanjuje rizik od kontaminacije.

Prednost komercijalnih kašica

Za obrok na plaži, sigurnije su komercijalne kašice. Odvojte koliko je potrebno, a ostatak odmah vratite u frižider. Nikad ne hranite bebu direktno iz teglice, osim ako ne služi za pojedinačni obrok. Pljuvačka na kašičici može da sadrži bakterije koje će kontaminirati ostatak hrane u teglici. Kašice sa prirodnim konzervansima, kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To se naročito odnosi na voćne kašice sa jabukom.

Hranljive užine

Većoj deci, koja više vole da jedu ujutru i uveče, kada je temperatura  niža, trebalo bi ponuditi obilniji doručak, a za ručak dati sendviče i salatu. Hladna hrana je isto hranljiva kao i topla. Živina, meso, sir, riba… dobar su izvor proteina i zadovoljiće sve nutritivne zahteve. Zato obezbedite više hranljivih užina u vidu malih obroka (sendviči sa ćuretinom, piletinom, sirom, salata, jogurt, češće konzumiranje malih količina svežeg voća).

Užine tokom dana provedenog na plaži mogu da budu: banane, sokovi, keks.

*Unos kalcijuma može da bude smanjen. Zato dete treba ponuditi  jogurtom, pudingom, milkšejkom.

*Izvesna količina masti je dobra u dečjoj ishrani, pa povremeno dozvolite neki hamburger, uz  salatu.

*Voće, naročito bobičasto, bogato je bioflavonoidima, snažnim antioksidansima koji štite od štetnog uticaja UV zračenja. Maline, kupine, borovnice, brusnice – pomažu protiv bakterija i virusa kojima obiluje vruća letnja klima.

Unos tečnosti

Ne zaboravite da dete često ponudite vodom – svakog sata, kada je budno.

Izbegavajte sokove sa velikom količinom sorbitola, koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju, jer višak fruktoze fermentiše u debelom crevu. Nezreli gastrointestinalni sistem odojčadi i male dece čini da više neapsorbovanog šećera stigne u debelo crevo, gde fermentiše, pa deca imaju gasove i proliv zbog ekscesne količine soka. Takve sokove razblažite vodom, ili ponudite voće umesto njega.

Serviranje hrane

Hrana za bebe može da se servira na sobnoj temperaturi, ili nižoj. Možete da ohladite hranu pre serviranja, ako bebe tako vole, jer to ne utiče na nutritivne kvalitete. Sokovi za bebe treba da su u pojedinačnom pakovanju.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: