fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Oči su prozor u svet, ali često trljanje može ih ozbiljno oštetiti

Oči masaža

Međutim, ovakva navika može izazvati i niz zdravstvenih tegoba. Iako se često smatra bezopasnim gestom, trljanje očiju može imati dugoročne posledice, upozorava “Banner Health”.

Jedan korisnik društvenih mreža podelio je šokantan video koji prikazuje kako trljanje očiju izgleda na magnetnoj rezonanci. Ova tehnika otkriva pokrete očne jabučice u svojoj duplji tokom trljanja. Stručnjaci ističu da bi bilo mudro izbegavati ovu naviku, s obzirom na moguće ozbiljne posledice. Prekomerno trljanje može oštetiti rožnjaču, dovesti do problema sa vidom i izazvati ozbiljne infekcije.

Ako primetite simptome poput bola u očima, osetljivosti na svetlost, smanjenog ili zamagljenog vida, kao i crvenila, preporučljivo je odmah potražiti medicinsku pomoć. Osim toga, trljanje očiju se povezuje i sa stanjem poznatim kao keratokonus, gde rožnjača postepeno menja oblik i izbočuje se ka spolja, što može dodatno oštetiti vid. Važno je shvatiti ozbiljnost ovog ponašanja i preduzeti korake ka očuvanju zdravlja očiju.

Tagovi:
Pročitajte još: