Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Očuvanje tradicionalne recepture pripreme jagnjetine – Sačijada u Brestovcu

Očuvanje tradicionalne recepture pripreme jagnjetine – Sačijada u Brestovcu

U Bački Brestovac, selo nadomak Odžaka, pre nekoliko decenija doselili su se kolonizatori iz svih krajeva bivše Jugoslavije, najviše iz Bosne. Oni su sa sobom doneli svoju tradiciju, kulturu, običaje i gastronomsku ponudu, koju su nesebično podelili sa onima koje su na ovim prostorima zatekli. U ime očuvanja svega navedenog, što su im u amanet ostavili njihovi roditelji i bake i deke, Brestovčani su se odlučili da organizuju manifestaciju pod nazivom „Sačijada“. Ova autentična manifestacija takmičarskog karaktera okuplja ljubitelje jagnjetine ispod sača, poslastice koja vekovima unazad nikoga ko je proba ne ostavlja ravnodušnim.

Organizatori, ekipa „Kumova“ iz Bačkog Brestovca, uz nesebičnu pomoć i podršku lokalnog Javnog preduzeća „Brestkom“, ove godine upriličilo je sedmu po redu „Sačijadu“, koja je okupila mnoštvo takmičarskih ekipa, ali i posetilaca koji su želeli da se druže i degustiraju pripremljene poslastice. Nadmetalo se preko 30 ekipa, a osim takmičarskog dela, u revijalnom delu manifestacije pripremala su se još neka od tradicionalnih jela, kao što su paprikaš i meso sa roštilja.

Ideja vodilja organizatorima je bila da, kako navode, očuvaju tradiciju pripreme hrane u kovanom saču, što je receptura njihovih predaka, koji su, ako uzmemo u obzir da nisu imali zamrzivače, hranu pripremali i čuvali upravo na ovaj način. U današnje vreme, često se koristi i zemljani sač, ali Brestovčani teže da se i dalje ovo ukusno jelo priprema prema proverenoj recepturi. Ljubav prema tradicionalnom načinu pripreme hrane oni su nasledili od davnina, a trude se da je prenose i na svoje potomke, kako bi se od zaborava sačuvali dobri običaji koje su njihovi preci sprovodili. Kako Brestovčani navode, da bi meso imalo dobru teksturu i bilo ukusno, ceo trik je u kvalitetnom žaru.

Pored gastronomskog užitka, jedan deo programa bio je posvećen i sportskom nadmetanju, i to u disciplinama koje su takođe karakteristične za krajeve odakle su im došli preci, pa su tako meštani Bačkog Brestovca, ali i njihovi gosti iz okolnih mesta, učestvovali u takmičenju koje je podrazumevalo bacanje kamena sa ramena i vuču konopca. Ovaj, autentičan narodni način rekreacije, privukao je mnoštvo mladih, koji su bili željni dokazivanja svoje snage i razboritosti. Naravno, sve ovo propraćeno je adekvatnom muzičkom podlogom, odnosno zvucima iz rodnog kraja.

Manifestacija je, prema navodima organizatora, i ove godine ispunila očekivanja, a oni su već na novom zadatku – pripremi sledeće „Sačijade“, kojom žele da nadmaše ovogodišnju, kako prema brojnosti učesnika, tako i prema sadržajima koje će da nudi. Time su, zasigurno, na dobrom putu da svoju tradiciju ukorene i u ove krajeve u kojima su se doselili i nastanili, a budućim naraštajima ostaviće svoje umeće.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: