Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Od danas nove cene goriva u Srbiji

Gorivo

Dok pojedini analitičari veruju da bi cena nafte mogla da ode na 100 dolara po barelu, a najnovije analize iz sveta pokazuju da ne bi morala da ide preko 90 dolara, ove nedelje ona samo raste.

Tako je jutros, prema podacima portala oilprice.com, brent otišao na preko 85 dolara, a američka WTI na oko 81,77 dolara.

U Srbiji smo prošle nedelje imali poskupljenje naftnih derivata, a po svemu sudeći to nas čeka i danas. Narednih sedam dana, litar evrodizela maksimalno ćemo na pumpama plaćati 195 dinara, a benzina evropremijum BMB95 186 dinara.

Podsetimo, prošle nedelje litar evrodizela koštao je 190 dinara, a benzina evropremijum BMB95 182 dinara, što znači da je dizel poskupeo pet dinara, a benzin četiri po litru.

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja avgusta.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Tagovi:
Pročitajte još: