Od Sombora do Denvera: Jokić o odrastanju, košarci, reprezentaciji, Nagetsima

Igra Nikola Jokić fenomenalno ove sezone. Njegove sjajne partije donose dobre rezultate Denveru i zbog svega toga se sve češće nalazi u razgovoru za najkorisnijeg igrača sezone (MVP). Ima još dosta da se igra i to je priznanje koje je teško dobiti, ali je trenutno na tom putu.

Zbog svega toga je NBA Europe napravio veoma zanimljivu priču o njegovoj karijeri, prošlosti, sadašnjosti, načinu razmišljanja. Prva tema bio je Sombor, njegovo rodno mesto.

– To je moja kuća, ljudi koji mi mnogo znače su tamo. Mesto gde osećam olakšanje – počeo je Jokić.

Jedan od najčešćih načina za dolazak u najjaču ligu sveta je kroz koledž košarku. Srpski igrač je objasnio svoj put.

– Ovde kada ideš na koledž imaš i edukaciju i možeš da igraš košarku. U Evropi moraš da biraš između te dve stvari. Odrastao sam sa dvojicom starije braće koja su igrala košarku, košarka mi je u genima. Otac je takođe bio veliki ljubitelj ovog sporta, tako da nisam imao druge opcije.https://www.youtube.com/embed/J08UYSJwzoY?feature=oembed

Ne krije da mu mnogo znači podrška navijača.

– Kul je kada vidiš zastave, čuješ svoj jezik, ljude koji te vole. Lepo je uzvratiti tu ljubav. Čikago je pun Srba, često dolaze na utakmice.

Trudi se da ostane u kontaktu sa igračima sa ovih prostora.

– Sa Bobijem Marjanovićem sam igrao, a bili smo i rivali u Srbiji. Iste godine smo došli u NBA, dugo ga poznajem, dobri smo prijatelji. Igramo igrice zajedno i sa Vučevićem, Bogdanovićem, sa svim momcima.

Potom je pričao o igranju za reprezentaciju.

– Bilo je lepo biti uz te momke. Malo drugačije, jer već pet-šest godina igram u ovom stilu košarke, ali jedno dobro iskustvo.

Pitali su ga da uporedi evropski i američki stil.

– Razlika je u brzini igre, terminologiji, jeziku, nekim pravilima, po malo od svačega i ničega.

U rodnom gradu su mu napravili i mural, dok je širom sveta Nikola uzor mladima.

– Lepo je kada ti je uzor neko iz sporta, neko ko se trudi, radi za nešto. To je dobro za decu – nije želeo Jokić da stavlja sebe u prvi plan.

Jasno je da je on vođa Nagetsa, iako to ne želi javno da kaže.

Preuzeto: 24sedam.rs