fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Održan „Grožđebal“ u Doroslovu

Održan „Grožđebal“ u Doroslovu

U naseljenom mestu Doroslovo, održana je tradicionalna manifestacija kulturno–umetničkog plesa i muzike, poznata kao „Grožđebal“. Manifestacija je nastala kao praznik berbe grožđa u vreme dok su postojali vinogradi u selu, odakle se zadržao naziv, a specifičnost samog događaja je prepoznatljiva i jedinstvena doroslovačka nošnja i živa tradicija koju čuvaju meštani. Ispred Grada Sombora, manifestaciji je prisustvovao član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama, Silard Janković.

Program je započeo defileom fijakera, na kojima su se vozile sudije do mesta održavanja manifestacije. Sudije se biraju iz članova folklora, koji se menjaju svake godine i predstavljaju domaćine ovog događaja. Priredba povodom obeležavanja „Grožđebala“, održala se u zgradi MKUD „Moric Žigmond“, gde su nastupale Dečija folklorna grupa „Đenđešbokreta“ i Omladinska folklorna grupa „Đenđešbokreta“ i kao gosti, folklorna grupa „Aranj Janoš“ iz Bogojeva.

U glavnom delu programa, prisutni gosti su mogli da pogledaju nastup MKUD „Moric Žigmond“ iz Doroslova, koji su prikazali svoje šarenolike nošnje i specifičan doroslovski ples. Po završetku plesa, gosti su krenuli u „krađu“ poklona koji su ranije okačeni, a čuvari vinograda su hvatali „kradljivce“ i privodili ih sudijama gde su morali da plate kaznu za svoje delo.

Svečana priredba se završila licitacijom za krunu koju su spremili sudija i njegov par, a u večernjim časovima, posetioci su uživali u muzici „Twins“ benda.

Tagovi:
Pročitajte još: