fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Održan sastanak koordinacionog tima za sistemsko rešavanje problema pasa lutalica

Sastanak Psi lutalice

U prostorijama Gradske uprave održan je sastanak koordinacionog tima za sistemsko rešavanje problema pasa lutalica. Na sastanku su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, JKP „Čistoća“, Zavoda za javno zdravlje Sombor, Veterinarskog specijalističkog instituta Sombor, Veterinarske stanice Sombor i Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine „Njuškice 025“.
Povod za sastanak bio je uspostavljanje zajedničke saradnje na projektu zbrinjavanja napuštenih pasa koji su prošli CNR program (uhvati-steriliši-pusti). Akcenat projekta je na brizi o napuštenim psima, obezbeđivanju hrane, organizovanom lečenju, vakcinaciji, sterilizaciji pasa i edukaciji stanovništva, kako bi deca, kao i stariji sugrađani razvili svest o odgovornom vlasništvu i smanjenju populacije napuštenih pasa.

U okviru projekta, Grad je obezbedio i kućice za napuštene pse koje su uz koordinaciju Udruženja „Njuškice 025“ postavljene na perifernim delovima grada.

„Uhvati-steriliši-pusti“ je program koji je podržan od strane Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) čiji akcenat je na sterilizaciji pasa sa ciljem smanjenja broja napuštenih pasa koji se nalaze na javnim površinama, broja napada na građane, narušavanja javnog reda i mira od strane napuštenih pasa, te čipovanju, vakcinaciji i čišćenju pasa od parazita, kako bi se sprečilo širenje i prenošenje zaraznih bolesti. Ovakva vrsta programa nije samo najhumaniji način sprečavanja rasprostranjivanja pasa, već ujedno i najefikasniji, što je preduslov za humano, trajno i zakonsko rešavanje problema pasa lutalica na sistemski način. Nakon kratkog oporavka, psi će biti pušteni da borave u sklonišnim kućicama koje su postavljene na rubnom području grada Sombora u cilju izmeštanja istih iz centra grada, blizine šetališta, biciklističkih staza i sličnih lokacija, kako bi se sprečilo ugrožavanje bezbednosti građana.

Koordinacioni tim uputio je apel sugrađanima koji primete pse lutalice da pozovu i obaveste Zoohigijensku službu JKP „Čistoća“ Sombor putem telefona 063/119-9-625.

Tagovi:
Pročitajte još: