Održana godišnja skupština udruženja pčelara iz Odžaka

Redovna godišnja skupština Pčelarskog društva “Suncokret” iz Odžaka održana je u nedelju, 18. februara, u prisustvu članova tog i gostiju iz drugih udruženja pčelara.

Na skupštini je usvojen izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem za 2017. godinu koji je podneo predsednik društva pčelara Miletije Lepojić, kao i program rada udruženja za ovu kalendarsku godinu.

– Glavna manifestacija bio je Sajam meda koji smo organizovali i prošle godine. Odziv je bio nešto slabiji, ali mi smo ispunili naš cilj da nastavimo tradiciju održavanja sajma i da i dalje vršimo popularizaciju meda i proizvoda od meda, kako kod građana tako i kod samih pčelara. Pored toga imali smo redovne obaveze vezane za prijavu brojčanog stanja na pčelinjacima, podnošenje zahteva za subvencije, odlazak na paše i praćenje stanja na pčelinjacima – kaže Miletije Lepojić o aktivnostima društva u 2017. godini.

Pčelarsko društvo “Suncokret” ima 36 registrovanih članova, među kojima je i dosta mladih pčelara. Godišnja skupština udruženja je uvek prilika da oni razmene iskustva sa starijim kolegama i nauče nešto novo.

Prilika je bila i da se sumiraju rezultati protekle proizvodne godine. Ona je, prema rečima Miletija Lepojića, bila bolja nego 2016, iako je i lane podbacila bagremova paša. Sezonu je, kaže, spasao suncokret.

– Bagrem je podbacio prošle godine, kao i poslednjih nekoliko godina. I klimatske promene su verovatno učinile svoje da se na ovom našem terenu u vreme cvetanja pokvari vreme i bagrem ne zamedi kako treba. Mislim da pčelari treba da se okrenu suncokretu, to je naša najznačajnija paša u Vojvodini, a i ove godine suncokret je bio dobar na svim terenima gde su bili naši pčelari – ističe prvi čovek odžačkog udruženja.

Pčelari se trude da ne razmišljaju o lošim prinosima, već se spremaju za novu sezonu.

Gost godišnje skupštine u Odžacima, pčelar sa Palića Živoslav Stojanović, održao je predavanje o radovima na pčelinjaku tokom godine sa LR košnicom i sa prisutnim pčelarima podelio deo svog bogatog iskustva.

Stojanović je jedan od najboljih poznavalaca pčelarstva u našoj zemlji, a kao i većina njegovih kolega seleći je pčelar i godišnje sa svojim košnicama promeni u proseku šest lokacija.

– Iako je tek sredina februara nastupio je period izimljavanja, kada se budi život u pčelinjacima i najvažnije je košnice dodatno utopliti, da se sačuva toplota kako bi se leglo brže i bolje razvijalo i kako bi lakše došlo do smene generacija pčela, letnjih pčela zimskim. Uz to dodatno utopljavanje, treba stimulisati pčelinju zajednicu, dosta kolega dodaje tzv. pčelinje pogače, a to sam i ja juče uradio – kaže Stojanović.

Ove sezone pčelari uglavnom nisu imali problema sa zimovanjem, jer je zima bila relativno blaga. Međutim, topla zima je za posledicu imala to da je matica počela sa radom mnogo ranije nego inače i da se više raubuju zimske pčele, ističe ovaj iskusni pčelar i dodaje da bi bilo bolje da je zima hladnija, sa više snega i nekoliko toplih dana kada pčele mogu da izađu u prirodu.

Izvor: Radio Odžaci