Održana otvarajuća konferencija projekta namenjenog slabovidim osobama – „Visitus“

Kao nosilac projekta,  grad Sombor je bio domaćin otvarajuće konferencije projekta „Proširenje turističke ponude prilagođene slepim i slabovidim osobama“ – VISITUS.

Partneri u projektu  prekogranične saradnje su opština Erdut u Hrvatskoj i beogradski Institut ekonomskih nauka.

Goste, pre svega organizacije slepih i slabovidih osoba, kao i projektne timove pozdravila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je istakla da su svi projekti prekogranične saradnje od izuzetnog značaja za grad Sombor.

„Ovaj projekat je značajan kako zbog finansijskih sredstava koja možemo ostvariti iz drugih fondova, tako i zbog pozitivnih iskustava koja se stiču kroz ovakve projekte.

Ovaj projekat je namenjen slepim i slabovidim licima, ali se odnosi i na šire članove porodice, organizacije slepih i slabovidih, kao i  okruženje. Projekat je  značajan i za turističke radnike koji bi trebalo da osmisle odgovarajuću turističku ponudu.  Vrednost  projekta je oko 350.000,00 evra i iz ovih sredstava planirano je  da se nabavi određena vrsta opreme koja će omogućiti da lica kojima je projekat namenjen na adekvatan način koriste turističku ponudu. Projekat traje 19 meseci i nadam se da će biti uspešno realizovan“, kazala je Golubović i istakla da očekuje da će se  nastaviti saradnja sa opštinom Erdut i Institutom ekonomskih nauka i u drugim projektima.

Jugoslav Vesić, načelnik opštine Erdut je istakao da je ovo prvi projekat prekogranične saradnje u koji je uključena opština Erdut i dodao da su velika očekivanja, kao i mogućnosti koje otvara ovaj projekat. Vesić je naveo i da očekuje nastavak saradnje sa partnerima u projektu.

Predstavljajući projekat „VISITUS“  prof. dr Saša Bošnjak, menadžer projekta naveo je da je ovo  jedan od četiri tekuća projekta grada Sombora.

„Ovaj projekat ima humani karakter  i posvećen je isključivo slabovidim i slepim osobama. Osnovu projekta čine mapiranje budućih turističkih destinacija koje će biti prilagođene  posebnim  tehnološkim rešenjima,  android  aplikacijama osobama koje imaju problema sa vidom. Vrednost projekta  je svakako  veća od novca koji dobijamo od Evropske unije, a  85 odsto vrednosti projekta  iznosi 50.000,00 evra, a preostalih  15 odsto obezbeđuju partneri.  Grad Sombor je imao  vrlo jasan pristup i 15 odsto je obezbedio aplicirajući na sredstva  AP Vojvodine kod Ministarstva finansija. To znači da građane Sombora ovaj projekat  neće koštati ništa. Ovo je jedini projekat koji je odobren u domenu turizma i koji je prilagođen osobama sa posebnim potrebama“, naveo je, osim ostalog, Bošnjak.

Istraživač, saradnik, Instituta ekonomskih nauka, Petar Mitić rekao je  da je projekat za Institut bio izazovan jer pre toga nisu rađeni projekti prekogranične saradnje, te da u Srbiji ima jako malo projekata čije su ciljne grupe osobe sa posebnim potrebama.

Bojana Orsić je predstavila projektni tim iz Hrvatske odnosno,  Poduzetničko-razvojni centar  opštine Erdut, a somborski  mr Mihael Plac, šef  Odseka  za lokalni ekonomski razvoj i podršku ulaganjima Gradske uprave grada Sombora.

Otvarajuća konferencija održana je u petak, 15. decembra 2017. godine.

Izvor: sombor.rs