Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Održana promocija monografije o knezu Mihailu Obrenoviću

Održana promocija

U Svečanoj sali Skupštine opštine Kula održana je promocija monografije „Knez Mihailo Obrenović 1823-1868“, autora Danka Leovca. Monografija je objavljena prošle godine u okviru Izdavačke kuće „Huk“, a povodom 200 godina od rođenja ovog srpskog vladara. Na Sajmu knjiga u Beogradu ovo delo nagrađeno je posebnim priznanjem za doprinos u oblasti nauke. Autor monografije, prof. dr. Danko Leovac, rekao je da se odlučio za realizaciju ovakve naučne studije pre svega iz razloga što u našoj istoriografiji do sada nije postojala studija te vrste o knezu Mihailu:

„Knez Mihailo kao ličnost me je zanimala još od vremena studija, kao i za vreme početka mog rada na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Igrom slučaja deo moje doktorske teze se odnosio na temu „Srbija i Rusija za vreme druge vladavine kneza Mihaila“, odnosno na sam aspekt spoljne politike, a zatim sam odlučio da zaokružim tu celinu i da napravim jednu celovitu naučnu studiju o našem istaknutom vladaru, budući da u našoj istoriografiji nije postojala do sada takva studija, pogotovo ako imamo u vidu da je gotovo čitava dinastija Obrenović na neki način bila nepravedno zapostavljena. Nadam se da ćemo u narednom periodu zaokružiti istoriju vladara dinastije Obrenović na jednom naučnom nivou, a knez Mihailo svakako jeste jedna od najzanimljivijih ličnosti iz reda ove dinastije“.

Direktorka Izdavačke kuće „Huk“, Milica Zorić, istakla je da je izdavanje ove monografije ozbiljan poduhvat, te da su imali veliku podršku od Ministarstva kulture, što sa sobom nosi veliki značaj:

„Sa autorom knjige došli smo u kontakt preko uredništva naše Izdavačke kuće, pošto je Filozofski fakultet u Beogradu umrežen sa nama. Profesor nam se obratio za izdavanje ove knjige i mi smo to zaista shvatili, s obzirom da smo mlada izdavačka kuća, kao ozbiljan poduhvat i za to smo podržani i od Ministarstva kulture. Ovo je prva naučna monografija o knezu Mihailu i mislim da ovaj vladar to zaslužuje. Maksimalno smo se potrudili da knjiga izgleda dostojno, posebno kada se ima u vidu značaj kneza Mihaila za kulturu, obrazovanje i uopšte za državu“.

Tagovi:
Pročitajte još: