Održana radionica SKGO-predsedavao gradonačelnik Sombora

Gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, kao predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), danas je, u Vrdniku, vodio radionicu za izradu Strateškog plana SKGO za period od 2022. do 2025. godine.

SKGO

Pre svega, on je poželeo dobrodošlicu prisutnima, a potom i definisao glavne programske ciljeve.

sednica

Definisani programski ciljevi, predstavljaju pet glavnih oblasti rada SKGO, kroz koje su grupisane praktično sve oblasti delokruga lokalne samouprave:

  1. Položaj i uređenje lokalne samouprave
  2. Sistem razvojnog planiranja i finansiranja lokalne samouprave
  3. Privredni razvoj – što uključuje oblasti investicije, turizma i razvoj seoskih područja
  4. Društveni razvoj
  5. Urbani razvoj – zasnovan na održivosti, uključenosti, jednakosti i energetskoj efikasnosti

Kako je navedeno, u ovim oblastima biće predstavljeni ključni prioriteti za rad SKGO, kao i ključna merila za ostvarenost rada na tim prioritetima u narednom periodu. Pored toga, Strateški plan sadrži i deo koji se odnosi na unapređenje organizacije i funkcija SKGO.

Kada Nacrt Strateškog plana SKGO bude formulisan, biće upućen članstvu SKGO na javnu raspravu, a nakon završene javne rasprave, Radna grupa će utvrditi Predlog Nacrta Strateškog plana, koji zatim utvrđuje Predsedništvo SKGO, kako bi u decembru bio upućen 49. Skupštini SKGO na usvajanje.

Antonio Ratkovic

Podsećanja radi, postupak izrade strateškog dokumenta SKGO za naredni četvorogodišnji period otpočet je aprila ove godine, kada je Predstavništvo SKGO iz redova svojih članova formiralo Radnu grupu, a generalni sekretar SKGO je formirao Radni tim koji je operativno vodio ceo proces izrade novog Plana. Sa prvim Nacrtom, Radna grupa se upoznala na radionici u Sokobanji, početkom jula ove godine, kada su i predstavljeni polazni pravci i ciljevi delovanja Stalne konferencije za naredni period.