Održane javne rasprave o Nacrtu programa razvoja turizma i Nacrta revizije strategije održivog razvoja grada sombora

Juče su održane javne rasprave o dva strateška dokumenta bitna za razvoj Sombora. S obzirom  da je turizam  značajan i bitan deo Strategije održivog razvoja grada Sombora, najpre je prezentovan Nacrt programa razvoja turizma za period 2017-20125 godine.

Učesnike rasprave pozdravio je Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, a

Nacrt programa  razvoja turizma prezentovali su doc. dr Branko Kresojević i doktorand Danijela Vićentijević, stručnjaci Agencije za konsalting i menadžment „Savetnik u turizmu“.

Rečeno je da se izradi Programa pristupilo  polazeći od Nacionalne strategije razvoja turizma, kao  i lokalnih dokumenata sa kojima Program razvoja turizma mora biti u saglasnosti.

Rečeno je da Program razvoja turizma predstavlja saglasje dva paralelna turistička programa – jedan se odnosi na gradsko područje, a drugi  na ruralno područje.

 „Program nije spisak stručnih ideja i lepih želja. To nije formalni dokument, to je hodogram, koji korak po korak vodi od vizije i opšteg cilja ka pojedinačnim i posebnim ciljevima razvoja turizma“, naveli su stručnjaci Agencije „Savetnik u turizmu“.

Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice naveo je da je dostavljeno nekoliko predloga u pisanoj formi od strane UG „Podunav“ iz Bačkog Monoštora, te da su neki prihvaćeni, a drugi nisu, sa čime su se saglasili i predstavnici ovog udruženja koji su prisustvovali raspravi.

Na raspravi je rečeno i da  bi program trebalo da sadrži i oblik tzv. vojničkog turizma, s obzirom na to da je više od pola miliona mladića tokom postojanja V.P. u Somboru prošlo kroz ovaj grad.

Rečeno je da je ideja dobra i da će se  konsultovati Ministarstvo odbrane.

Dr Miroslav Stojsavljević, je izneo nekoliko zapažanja koja su se odnosila na ono šta nedostaje kako bi se turizam mogao uspešnije razvijati.

***

Nacrt revizije Strategije održivog razvoja grada za period od 2014. do 2020. prezentovali su mr Karlo Puškarica, konsultatnt Agencije MSM TIM d.o.o. i Tanja Todorović,  ispred Centra za održivi lokalni i regionalni razvoj „Waybridge“.

Rečeno je da temeljni dokument čija je revizija vršena nije sadržao indikatore, što je osnovni razlog što se nije moglo pristupiti merljivosti zadatog i realizovanog u periodu od 2014. do 2017. godine, te  da „nije ni u redu da se sada ocenjuju ciljevi koji su zadati, jer ih je utvrdila druga politička grupacija.“

„Strategija je svakako politički dokument i sigurno će se realizovano ocenjivati, ali sa aspekta grupacije koja je utvrđivala i sprovodila određene zadatke kako bi se ostvarili ciljevi“, kazao je mr Puškarica.

Učestvujući u raspravi Đorđe Nikodijević je zatražio da se Odboru Skupštine grada Sombora kvartalno podnose izveštaji o realizaciji zadatih ciljeva.

Shodno utvrđenim procedurama, sledi izveštaj Gradskom veću o sprovedenim raspravama, nakon čega će biti utvrđeni i predlozi navedenih dokumenata.

Izvor: sombor.rs