Održani „Dani tradicije“ na Gederu

U subotu, 07. septembra 2019. godine na sportskim terenima Gedera u Kuli održana je 12. manifestacija „Dani tradicije“, koju je organizovao Mađarski kulturni centar „Nepker“. Manifestacija je otvorena dolaskom višečlane delegacija iz pobratimljenog grada Kaloče u Mađarskoj, koja je krenula Dunavom veslajući u kanuima da bi stigli na najveću manifestaciju Mađarskog kulturnog centra.

Nakon dočeka domaćini su zajedno sa gostima pogledali pozorišnu predstavu na već postavljenoj bini u Gederu koju prikazuje putujuće pozorište iz Mađarske. U okviru manifestacije posetioci su učestvovali u tradicionalnom kuvanje ovčijeg paprikaša.

U delu kulturnog programa nastupile su sekcije „Nepkera“, KUD „Srbija“ i članova Doma kulture iz Ruskog Krstura, a tokom celog dana za decu je bila obezbeđena igraonica kao i posebno mesto za izvođenje rukotvorina i izradu grčarskih radova i demonstracija streličarstva.

Na turniru u malom fudbalu učestvovalo je pet ekipa iz Bačke Topole, Kanjiže, Kaloče, Sente i ekipa domaćina iz Kule.

Osim delegacije pobratimljenog grada Kaloče manifestaciji su prisustvovali predstavnici pokrajinske Vlade, kao i lokalne samouprave i predstavnici nacionalnih manjina i crkvenih zajednica.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić izrazio je zadovoljstvo zbog izuzetne posećenosti manifestacije. Ove godine čak 63 ekipe se prijavilo za tačmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, što je najviše od kad se manifestacija održava. „Dani tradicije“ pre svega predstavljaju kulturno stvaralaštvo Mađarskog naroda koji živi u našoj Opštini, ali su to i dani Srpskog gostoprimstva, jer pokazuje naš odnos prema svim narodima koji ovde žive. Predsednik Miljanić je na kraju izrazio posebno zadovoljstvo zbog odlične saradnju između dve opštine.

Laslo Kormanjoš, pokrajinski poslanik izjavio je da mu je izuzetno drago što je u mogućnosti da prisustvuje 12. „Danima tradicije“ u Kuli u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, koji neguje tradiciju multikulturalnosti. On je poželeo mnogo sreće svim sportistima, kao i učesnicima u takmičenju u kuvanju ovčijeg paprikaša i svima koji će učestvovati u kulturnom životu, kao i odličnu zabavu i druženje.

Preuzeto: kula.rs