Odžaci proslavili Dan opštine i 75 godina od oslobođenja

Povodom Dana opštine Odžaci, 22. oktobra, danas je u Bogojevu, održana svečana sednica Skupštine opštine, kojoj su pored odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovale brojne zvanice iz javnog, političkog i društvenog života opštine Odžaci i Zapadnobačkog okruga, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, gosti iz susednih, bratskih i prijateljskih opština, predstavnici Vojske, policije i verskih zajednica.

Sednicu je otvorila zamenica predsednika Skupštine opštine, Aleksandra Ćirić, nakon čega je učenica Srednje muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru, Stanislava Đorđević, otpevala državnu himnu.  

U nastavku programa, Ćirić se osvrnula na istorijske činjenice i podsetila, da je na današnji datum,  oktobra 1944. godine, okupator napustio ove prostore zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i Crvenoj armiji. Uzevši u obzir da se ovaj datum obeležava i kao Dan kolonizacije, ona je istakla doprinos koji su u izgradnji novog života na ovim prostorima, u godinama nakon oslobođenja, dali kolonisti iz Like, Bosne i Hercegovine i Južne Srbije i u opštinu Odžaci doneli svoj jezik, kulturu i običaje.

Nakon izlaganja, prikazan je kratak film u kojem su dokumentovane sve investicije, aktivnosti i manifestacije koje su, zahvaljujući pre svega nadležnima ove lokalne samouprave, uspešno sprovedene u delo, te su tako učinile opštinu Odžaci  boljom, lepšom i naprednijom sredinom.

Prisutnima se potom obratio i zamenik predsednice opštine, Milorad Stanišić:

“U proteklom periodu trudili smo se da svaki utrošeni dinar ide u korist građana naše opštine i time postavili zdrave temelje za dalji razvoj. Od ideje da opština Odžaci postane savremena opština, sa razvijenom privredom i poljoprivredom, modernim institucijama i infrastrukturom, nećemo odustati. Sigurni smo da do sada ostvareni rezultati govore da smo na dobrom putu. Za uložena višemilionska sredstva za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u našoj opštini, koja su već u toku, kao i na one koji su u planu za realizaciju u narednom periodu, ogromnu i nesebičnu podršku imamo pre svega od predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, svih ministarstava, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, tako i Pokrajinske vlade, na čelu sa njenim predsednikom Igorom Mirovićem, svih skeretarijata i Uprave za kapitalna ulaganja.”

Takođe, on se zahvalio višim nivoima vlasti što su prepoznali trud i zalaganje, te pomogli u realizaciji projekata od vitalnog značaja.

Deo programa bio je rezervisan i za muzičke goste, pa je ovom prilikom nastupio orkestar koji radi pri muzičkoj školi “Stevan Hristić”, a čine ga njeni bivši učenici, kao i sadašnji profesori. Oni su se predstavili obradama popularnih pop kompozicija iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Kako nalaže običaj, posebno i najviše društveno priznanje u opštini Odžaci, nagrada “22. oktobar”, dodeljena je na ovaj simboličan datum, najzaslužnijim građanima opštine.

Za najbolje postignute rezultate u oblasti sporta, ovu prestižnu nagradu dobio je FK “Tekstilac” iz Odžaka, za izuzetna dostignuća  u oblasti obrazovanja i kulture, odlikovan je Rajko Jovanović iz Deronja, a za najveći doprinos u oblasti humanitarnog i socijalnog rada, nagrađen je Hans Lauber.